Koska tän postauksen sisältö on niin tylsää paskaa ni laitetaa ees nätti kuva. Rinjani-tulivuori oli yks ilta hetken näin komiasti valaistu. |
Nyt muuta ku kissa-asiaa! Sekalaist kaikkee paskaa vaan, tylsää byrokratiaihmettelyy ja vakuutuspähkäilyy! Whoop-whoop ja raketit paukkuu! Ne muuten paukkuu oikeesti, täällä on jo alkanu innokas pommittelu, joka jatkunee pitkälle vuodenvaihteen yli. Ärsytiärs!
Palatakseni Kela-asiaan ensin. Rupesin tän homman tiimoilta miettimään ja kiinnostumaan ihan muuten vaa et miten nää hommat oikeen menee kaikkien byrokraattisten kiamuroien kans. Pohdiskelen mm. seuraavanlaisia kymysyksiä, kertokaa jos tiiätte kui nää menee:
- Mitä ns. verovaroin ylläpidettäviä etuisuuksia ulkomailla, erityisesti EU:n ulkopuolella, loisiva suomalainen oikein nauttii? Ku en oo käymässä terveyskekuksissa enkä hiipimässä auratuilla kaduilla enkä saa rahaa mistään luukuilta enkä suhaa julkisella liikenteellä tahi oo kakkimassa julkisten rakennusten vessoihin? Oon koittanu miettii ja en keksi muuta ku että miun tiedot vie tilaa valtion laitosten kovalevyillä (tämä on varsinkin älyttömän nautinnollista!). Ja miulla on oikeus kääntyä lähetystöjen ja konsulaattien puoleen. Pakko olla muutakii, mut en vaa tajuu, varmaan jotain niin päivänselvää et ei tuu ajatelleekskaa. Tätä kymysystä rupesin pähkiin, kun eräs kommentti toho aiempaan kitinääni totes että "Jollet loisi Suomessa, et kuulu muiden veronmaksajien kustantamien etuisuuksien piiriin".
- Saako vakuutusyhtiö Kelalta jotain hyvitystä reissussa sattuneista vahingoista? Kun siis oon laittanu vaikka 40 euron lääkärilaskun vakuutusyhtiölle, joka korvaa sen mulle, ni laittaako vakuutusyhtiö ton eteenpäin Kelalle ja saa siitä jotain takasin? Vai mihin perustuu toi et vakuutuksen voimassaoloehto on toi sosiaaliturvaan kuuluminen?
- Entä jos tälläkin hetkellä saisin Suomesta palkkaa, josta maksan verot yms maksut Suomeen? Mites sitten suu pannaan, kun olisin itsekin kaikenlaisia etuuksia kustantava ns. muu veronmaksaja? Ilmeisesti siltikään ei olis oikeutettu kela-korvaukseen, koska se asumisperuste ei täyty? Vai?
- Lakkaako veronmaksuvelvollisuus jossain kohtaa jos tarpeeks pitkään on pois Suomesta, jos vaikka ihan asuu ulkomailla vakkaristi? Siis tarkotan tilannetta että tekisin kuitenki yhä töitä suomalaiselle työnantajalle ja saisin palkkaa Suomesta (mikä siis nykypänä on aivan mahollista, et ei asu Suomessa mutta tekee silti töitä Suomeen)? Jos en siis enää itse saa nautiskella verorahoilla kustannetuista etuisuuksistakaan (mitä ne sit lienevätkään) ni aika epistähän se sit ois et niit tarttee kuitenkii maksaa. (Oisin menny vero.fi-sivulle lukeen aiheesta mut ne sivut ei suastu latautumaan näillä nettiyhteyksillä)
Tämmösiä rupesin vaa miettimää et kui nää hommat oikee menee. Tahon vaa tietää, kiinnostaa ihan yleisesti, ja miksipä ei vallan loppuelämän suunnitelmien kannaltaki, jos käyki niin et täsä viä maailmalle lähetää uuemmankii kerran ja tiäs vaikka sille tiälle jäähään.
Vakuutuksista next. Kiitos, Timo, joka opastit tollon kattomaan lähelle eikä kauas. Miullahan on elokuusta saakka ollu DAN Europen sukellusvakuutus, joka on voimassa 12kk. Pölvästi ku en vaa tajunnu, että sehän kattaa myös muutakin ku sukelteluvahinkoja. Nyt vasta hokasin sit mennä kattomaa vähä tarkemmin et siis millanens vakuutus miulla oikeen on ja oikee lukemaa vakuutusehtoja ja sillai. Miulla on Dan Sport Silver -tason vakuutus, joka aika hyvin kattaa kaikenlaista. Nyt ku otin oikee silmämunan kätee ja tarkasti luin kaikki, ni huomasin et muiden ku sukellusvahinkojen osalta tossa on hiukan aikarajotteita reissuille. Mutta jos päivitän Gold-tason vakuutukseen, ni aikarajat poistuu. Tämon varteenotettava vaihtoehto, sekä lisäks varsin edukas. Miinuksena on, et vakuutus ei korvaa matkatavaravahinkoja, eli jos joku nyysii repun ja rinkan ni baibai. Nyt punnitten tässä et tohtiiko sellasen riskin kanssa elää. Miullahan ei mitään järin arvokasta ole mukana, mutta kyllä se kuiteski kirpasee, jos kamat viiään. Tietsikka, kamera, puhelimet, suklaustietsikka, märkäpuku ja rinkka itessään, ne tekee aika mojovan loven lompsaan jos kaikki nyysitään.
Onko olemassa tahoa joka tarjois pelkästään matkatavaravakuutusta kaltaiselleni lorvalijalle? Tietääks joku?
Mitäs sitte? Ei kai muuta. Potilas Pirkko nukkuu tuos sykerönä. On juonu vettä, hiukan pari raksua syäny. Oon vieny ulos pissimään, mut ei pissi, huojuu vaan ja kiehnää jalkoja vasten et vie takasin nukkumaan. Mitä siältä ny ulos ois tulossakaan, ku katti on ollu ihan kuivettunu korppu. Oon käyttäny päivän päivittelemäl kirjaplokii, suhaamalla netissä setviis vakuutusjuttuja, penkonu majotuksia helmikuun reissuhommaan, käyny syämäsä tempeburgerin, polttanu tupakkia (joo, älkää sanoko mitään... täs on nyt ollu niin pal kaikenlaista ylimäärästä hermostumista et äh), käyny suihkusa, ruakkinu kissalaumaa, kipassu kaupassa, tsättäilly kavereitten kans (mul on viä kavereita!) ja semmost.
Mitähän sitä sitte tekis? Hmm. Lähen ostaa kaupasta nyt jäätölöö. Oikee jonkuu suklaisen töttörön! Elämä risasex!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaLähetetyt on hiukan oma kategoriansa, mutta siinäkin on rajana yleensä viisi vuotta; sen jälkeen ei saa kelaetuja. Ei vaikka haluaisi maksaa maksutkin.
VastaaPoistaOn toki mahdollista joutua maksamaan Suomeen niin ettei kuitenkaan saa etuja.
Kolme vuotta kun asuu poissa niin muuttuu "rajoitetusti verovelvolliseksi" eli maksaa Suomeen veroja vain Suomen tuloista esim. pankkitilin korosta.
Tuo 6kk ei aina pidä paikkaansa; jos on verosoppari maiden välillä ja ulkomaalla on verotusoikeus niin Suomi ei saa verottaa. Itse muutin joskus sata vuotta sitten lokakuussa pois ja Suomi halusi verottaa loka-joulukuun palkan niin kuin asuinmaakin.
Todistin että muutin pois pysyvästi ja sen takia asuinmaalla oli verotusoikeus; firman lakimiehen piti ottaa verottajaan yhteyttä ennen kuin antoivat periksi.
"Kyllä siihen "asumisperusteiseen sosiaaliturvaan" kuuluu muutakin kuin terveyskeskukset, auratuilla kadut, sossu, julkinen liikenne tai julkisten rakennusten vessat."
VastaaPoistaKyllä, tiedän, sosiaaliturvaan kuuluu helvetisti asioita, jihuu sille, mutta mun kysymys oli lähinnä se, että mitä etuisuuksia mulla NYT on kun en ole Suomessa? Tai mietitää vaikka niin et mitä kuluja suomalaiselle veronmaksajalle on ulkomailla olevasta kanssasuomalaisesta tässä kohtaa kun se on jo ulkona kela-korvausten piiristä?
Myäskin juu komennuksella oleminen on tyystin toinen asia kun mitä tässä nyt oon miettiny. Olen iteki ollu ulkomaankomennuksella (en muista yhtään miten kaikki byrokraattiset kiemurat sillon meni, koska työpaikan tyypit hoiti kaiken ja tilanne oli muutenkin todella toisenlainen ku nyt ja siit on yli 10v aikaa ja dementiaa täs jo muutenki pukkaa). Nyt haen lähinnä sitä tapausta että tyyppi tekee ns. etätöitä jostain hevon kuusesta maailmalta, mistä milloinkin, olematta milläänlailla työnantajan mihinkään lähettämä. Siis matkustelee missä huvittaa, mutta tekee siinä sivussa jotain duuneja Suomalaiselle työnantajalle joka maksaa hänelle palkkaa. Miten menee verotus sillo?
ekaan kommenttiin liittyen: "Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin."
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on urpo ja poisti kommentin vahingossa.
On sitten lähetetty tai lähtenyt niin kolme vuotta senkin jälkeen pitää tehdä veroilmoitus Suomeen.(Vai onko siellä kaikilla nyt joku veroehdotus tms., ei voi tietää).
VastaaPoistaEli pitää maksaa veroa kaikesta tulostaan Suomeen. Paitsi että maiden väliset verosopparit voi tätäkin sitten taas muuttaa.
Sen jalkeen kuitenkin pitää maksaa veroa Suomeen enää Suomesta saadusta tulosta.