Mutta siis ois avunpyyntö tässä nyt: löytyskö plokin lukijoilta keltää jotaa kivaa tuttua eläinlääkäriä, jolle vois vaikka tän plokijutun linkin laittaa et viitiks kattoo ja kertoo mielipidettä? Ja siis ns. kotikonsti-hoito-ohjeita, muistaen sen seikan että Indoneessialaisella pienellä saarella ollaan, jossa hädintuskin on ihmisille kunnon lääkäreitä, eli kätösein on sen suhteen hiukkasen sidottu et mitä voi tehrä ja millasilla keinoilla.
Naama on aika hurja |
Vattassa tämmösiä |
Tassuissa ja hännässä tämmösiä |
Oon myös miettiny kissaflunssarokotteiden hoitamista tälle laumalle. Ongelma on se, et koko ajan joku pärskii, ja sillohan ei voi rokottaa. On myös luotettavalta taholta saatua konsultaatiota, joka totes et rokotuksessa ei oo tehoa, jos huudiloien kissoista ei oo liki kaikkia rokotettu. Ja se on mahdotonta. Saari on täynnä kissoja. Plus osa miun kissoista on rokotettu jo, mutta niistä joka ainoa on rokotuksen jälkeenki pärskiny räkää ja köhiny. Eli rokotus ei todellakaan auttanu hevon vittua. Lombokin eläinlääkäri nyt vaahtoaa miulle kovin tätä rokotusasiaa, lupasin asiaa miettiä ja selvitellä. Hän on innokas rokottamaan, soittelee miulle asiasta yhtenään. Arvatenkin, koska kääräsee siitä hyvät hillot. Oon ehkä kyyninen, kyllä, mutta vähän oon vaistonnu, että hän on haistanu miun eläinrakkauressa hyvän tulonlähteen. Oli miten oli, hän on ainoa eläinlääkärikoneksön joka olemassa on, ja hän hoiti Tauskin ihan manan rajoilta tolpilleen ja on muutenki mukava tyyppi, ilmiselvä eläinystävä ja hälytysvalmius toimii kohtuullisesti, mutta en siltikään halua olla urpo ja syytää rahaa rokotuksiin, jos se on aivan turhaa. Onks tähä asiaan tietävää, oikeasti tietävää, mielipidettä?
Homman nimihän on siis se, että kohta alan keräämään Tauskille kolehtia että tuuaan kissa Suomeen, saatana. Steriileihin oloihin kotikissaks, sellaseen vinkukiiltävään johonki kotiin missä ei oo MITN pöpöjä. OI MISSÄ VIIPYY TELEPORTAATIO? Jos ois sellanen ni oltais jo Tauskin kans suhautettu ajat sitte johonki kunnon klinikalle. Tai teleporttaisin tänne jonkun lääkärilauman laittamaan nä asiat kuntoon.
Gili Eco Trustiin olen btw ollu yhteydessä, mahollisesti touko-kesäkuussa on tulossa ns. kissaklinikka, eli vapaaehtoisvoimin toteutettu useemman päivän lääkäriklinikka, missä kissoja steriloiaan liukuhihnameiningillä ja on vapaa-ehtosia lekureita ja hoitsuja maailmalta hommaa tekemässä. Viime toukokuussahan olin sellases jeesailees, joku 90+ kissaa pääs lisääntymisvärkeistään. Se autto hetkeks, mutta nythän täällä kissanpentuja pyörii taas joka suunnassa niin et ei uskalla tuol kylil liikkuessaan paljo sivuilleen vilkuilla. Vaatisi huomattavasti massiivisempia toimia jotta tää tilanne saatais johonki kuosiin. Tää saari tarvis sellasen animal rescue - eläinlääkäri - mestan, joka ois täällä toiminnassa koko ajan. Luulis, ettei ois vaikeeta löytää sellaseen vapaaehtosia töihin. Jos voitan lotossa niin minä saatanan sellasen lyön pystyyn niin että humahus vaan kuuluu. Kun suoraan sanoen oon aistinu et ton Gili Eco Trustin kiinnostus muuhun ku koralliriuttoihin ja meriasioihin tuntuu olevan vähän heikko. Koralliriutat ja meret on tärkeitä kans, mutta on tääl hiekan puolellakii asioita hoiettavana. Mutta eihän nekään kaikkeen voi paneutuu, koitan ymmärtää, koitan koitan..... trrrrrrrr...... PERKELE.
Ahistaa. Voisko tänne tulla min kaa höyryymää joku muukii? Tarttisin vähä toveria. On niin yxinäinen olo! Snif.
Pistin pyyntöä Vallilan eläinlääkärin suuntaan.
VastaaPoistaMää laitoin blogini facebooksivulle linkin tänne.
VastaaPoistaLiikuntapäiväkirja Facebookissa
Toivottavasti apu löytyy ja sukkelaan.
VastaaPoistaEn oo tohtori, mutta kapi/syyhypunkki passaisi iho-oireisiin: "Kapin yleisin oire on voimakas kutina. Ensin iholla on pieniä pisteitä, jotka voi nähdä koiran vatsan alla missä karva ei ole tiellä. Myöhemmin koira raapii ihonsa rikki, karvat lähtevät ja iho paksuuntuu ja tummuu." On ilmeisesti mahdollinen kissallakin.
Tiaknoossi:
VastaaPoistaTuolla pallittomalla kollilla on kapi tai kuppa. Näkeehän sen sokea reetakin. Tai ihme on jollei ole...
Ne konitohtorin myymät miedot penisiliinit ja antibiootit ei enää auta. Ei vaikka kuinka viskot rahaa tuuleen.
Pää on tullut vetävään käteen. Rannalle paskova kissapopulaatio on saavuttanut kriittisen massa-/ekopisteen.
Luonnollinen poistuma tai radikaali harvennus auttaa ja tervehdyttää kantaa.
Näin se vaan on.
Dr. Otam
Mulla tuli Amoxillin-antibiootista hillitön nokkosrokko, joten sekin voi olla yks iho-oireiden aiheuttaja.
VastaaPoistaEn ole eläintautien asiantuntija, mutta maalaisjärjellä ajateltuna kissojen rokottaminen on yhtä tyhjän kanssa; ne saavat taudin jostain aina uudelleen kuitenkin. En myöskään tunne sen tarkemmin kissaflunssaa tai siihen tarkoitettuja rokotteita, mutta yleensähän vastaaviin viruksiin tarkoitetut rokotteet eivät anna 100% suojaa vaan korkeintaan heikentävät taudin oireita. Kun kissoja lääkitään säännöllisesti antibiooteilla, tulee kannasta hyvinkin nopeasti vastustuskykyinen niin kuin tässä tapauksessa on ilmeisesti käymässä.
VastaaPoistaMielestäni paras vaihtoehto olisi käyttää rokotuksiin ja kastrointeihin tarkoitetut varat kissojen asialliseen lopettamiseen. Niin kuin yksi kirjoittaja tuossa hieman kuvailevammalla kielellä totesi. Kissa kärsii huomattavasti enemmän kun se hitaasti tukehtuu limaan ja muihin heikentyneeseen immuniteettiin liittyviin ongelmiin, kuin että se saisi pari pistosta ja nukahtaisi tämän jälkeen ikiuneen.
Ymmärrän jos et Eläinystävänä halua ottaa tällaista vaihtoehtoa huomioon, mutta minun mielestäni ainoa järkevä ja inhimillinen ratkaisu olisi harventaa populaatiota rankasti ja rokottaa ja kastroida jäljelle jäävät yksilöt, tämä tosin lienee hankalaa ellei mahdotonta.
Sain sähköpostia:
VastaaPoista- - - -
Hei,
Lukaisin sähköpostinne liitteenä olevasta linkistä pohdintaa tästä kaukaisella saarella elävästä kissasta ja muun kissapopulaation ongelmista, ohessa komenttini:
Kuvissa näkyvän kaltaisia ihomuutoksia voivat aiheuttaa mm. virukset -mm. hengitystievirustauteihin voi liittyä ihomuutoksia ja -haavaumia-, bakteeritulehdukset, sienet, lääkeainereaktiot, trauma jne. Syitä on lukuisia ja tilanteen oikea selvittely vaatisi erilaisten näytteiden ja usein myös koepalojen ottoa kissan muun yleisen terveyden arvioinnista puhumattakaan. Valitettavasti näin "etänä" on mahdotonta antaa konkreettista apua tälle kisulle. Kannattaa olla yhteydessä paikalliseen eläinlääkäriin ja/tai saarella vieraileviin ulkomaisiin eläinlääkäreihin.
Suosittelen kissojen rokottamista, se on populaatiotasolla ainoa toimiva keino hillitä tarttuvien tautien purkauksia ja parantaa eläinten terveyttä. Blogissa kuvailtujen hengitystievirustautien lisäksi kannattaa rokottaa kissaruttoa ja rabiesta vastaan, oletettavasti myös näitä tauteja esiintyy siinä maailmankolkassa. Tästäkin kannattaa kysyä paikallisilta eläinlääkäreiltä.
Mikäli Teillä on kysymyksiä, pyydämme ystävällisesti olemaan puhelimitse yhteydessä klinikalle.
Ystävällisin terveisin
Anne Markkola, ELL, DVM, CVA (IVAS)
Vallilan Eläinlääkäriasema - Veterinary Clinic Vallila
Kommenteista kiittäen, niin tänne tulleista kuin muitakin reittejä. Erityiskiitos lääkärille eli Anne Markkolalle Vallilan Eläinlääkäriasemalta.
VastaaPoistaKapi/syyhy ei ole kysessä, mirri ei kutise, noista kauljuista läiskistä ei näytä olevan mitään häiriötä kissalle itselleen, estettisistä seikoistakaan kun tuo ei pahemmin piittaa.
Rabiesta näillä saarilla ei onneksi ole, toisin kuin naapurissa Lombokilla ja Balilla.
Odotinkin jo näitä kommentteja, että kissapopolaation karsiminen jne ja ymmärrän toki, että jos täällä olis sata kissaa tuhannen sijaan, tilanne olisi varmasti toisenlainen. Kaikille riittäis herkkua pöytään ja hyvää meininkiä. Henk.koht en ala ajamaan mitään nirri-pois-projektia, se on selvää. Luonnollinen poistuma täällä asiaa hoitaa, sen oon itekin saanu valitettavasti vierestä nähä. Lisko tappoi Hertan ja se pienen pieni pentu kuoli viikko sitten muuten vaan...
Mitä tulee kommenttiin että esim. kastrointiin käytettävät varat olisi viksumpaa käyttää kissojen asialliseen lopettamiseen, en ole samaa mieltä. Kastrointi on nimenomaan oikea keino rajottaa kissapopulaatiota, kunhan sitä tehtäisiin tarpeeksi. Vaikutus näkyy kyllä, viime toukokuun ison kissaklinikan jälkeen oli monta kuukatta hyvin seesteinen kissatilanne.
Selvää toki on, että jos kissa kärsii eikä mitään hoitokeinoa ole, lopettaminen on ainoa ratkaisu. Tämän tiedän, ymmärrän ja kokemustakin asiasta on.
Itse pyrin huolehtimaan näistä omilla nurkilla (ja vähän naapurissakin) pyörivistä kissoista, ja tästä laumasta onkin suurin osa jo steriloitu. Jos ei olisi, pentuja olis tällä hetkellä tässäkin hillumassa varmasti ihan helvetisti. Nyt on "vain" 4. heidätkin hoidan lisääntymiskyvyttömiksi, jos siihen ikään elävät että operaation voi tehdä.
Koko saaren mittakaavassa niin kissojen kuin hevostenkin hyvinvoinnista huolehtii Gili Eco Trust, ja vaikka saisivat tehdä enemmän, niin pitää olla pieneenkin tyytyväinen.
Vaikka haluaisin pelastaa koko saaren kissat... vittu, koko maailman eläimet, niin ihmeisiin en pysty.
Yksi kerrallaan. Näillä mennään.
Ja vaikka näistä kissojen sairastamisista oon niin helvetisti vaahonnu, niin suurin osa kissoistahan saarella voi ihan hyvin. Enemmän näkee hyvin voivia tyytyväisiä rantapummimirrejä kuin surkeita tapauksia. Asiat on täällä siltä osin kuitenkin ihan hyvin.
Tauskin kanssa taistelen yhä, periksi en anna, jos toivoa on. Hän on mahtava tyyppi. Paikallista eläinlääkäriä koitan nyt saada kiinni ja hänen kanssa asiaa myöskin puida.
Sieni-infektiota on veikkailtu taajaan iho-ongelmien syyksi. Kortisonilääkitystä on ehdotettu. Asioita täytyy vielä selvitellä.
Kissa niiskuttaa, mutta syö, juo ja on täynnä energiaa ja meininki on siltä osin vauhdikasta.
Hei, mulla ei ole minkäänlaista alan koulutusta, mutta jodisprii vois olla sellainen aine, jota koko porukka tarvitsisitte. Minua ärsyttää, kun kaikkialla myydään vain jotain Betadinea. Jodisprii ajaa saman asian tehokkaammin ja se on minulla tärkein lääke matkoilla trooppisissa maissa. Kun tulee pienikin haava, laitan siihen heti jodispriitä.
VastaaPoistaNimenomaan Gili Airilla ollessani naapurimökissä oli tsekkiläinen nainen, jonka reisissä oli hirveää paiseihottumaa, eikä pystynyt esimerkiksi snorklaamaan. Hänen Betadinensa ei auttanut mitään, mutta koko homma parani kun lainasi mun jodispriitä.
Suomen apteekeista sitä pitää erikseen pyytään, sitä ei myydä hyllyllä eikä ole merkkituote, kuten Betadine. Jodisprii kuivattaa paljon, mutta sitä ei tarvitse käyttää niin pitkään että kuivumisesta tulee haittaa. Tropiikin tulehduksissa sen kuivattava ominaisuus on paikallaan. Jospa tätä saisi Lombokilta pyytämällä vahvaa jodiliuosta.
Lisäksi haluan antaa sinulle blogihaasteen: 8 satunnaista asiaa. http://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2013/02/18/vastaus-haasteeseen-kahdeksan-satunnaista-asiaa/
Reissis ja ruaka:
VastaaPoistakiits vinkistä, jodisprii ostoslistalle, ihan omia ihottumia varten vähintäänki. Vaikka nyt mun henk.koht mätänemistila onki jo rauhottunu ni tuskin tämä viiminen kerta on et alkaa kääkkä maatumaan kesken meiningin.
Kiitos haasteesta, koitan palata siihen myähemmin, sitte ku juttu luistaa!