Sukeltelut



Tälle sivulle oon väkertäny yhteenvetoo sukellushommista, eli mis oon suklannu ja minkä diveshoppien kans ja sit kerron onks ne ollu kivoja vai ei. Mielipiteet ovat omiani, ja täten ainoita ja oikeita! Omasta miälestäni.


INDONESIA

Gili Trawangan

Gilillä oon opetellu sukeltamaan ja siellä oon nuohonnu muutamat sukelluspaikat niin moneen kertaan, et voisin varmaan jo vetää sukelluksia niihin. Gilien ympäristössä on aikamoinen määrä erilaisia sukelluskohteita, veet on yleensä hyvinkin lepposat ja nähtävää riittää. Valitettavasti kuollutta korallia on vähän joka suunnassa, dynamiitilla on kalastettu ja sen kyllä huomaa. Mutta löytyy komeita koralleja yhä, ja mereneläviä on sen verran, ettei käy tylsäks. White tip ja black tip reef sharkkeja näkee jatkuvasti, kilpikonnia on ihan saatanasti, täysikuun aikaan tulee humphead parrotfishejä ja sillon tällön onnistaa ja siä vilahtaa satunnainen eagle ray. Ja jotkut on nähny valashain, mantoja, devil ray -lauman ja herra tiäs mitä, mutta miä en ikinä nää mitään. Perkele.

Miun miälestä parhaat sukelluspaikat: Simon's Reef, Deep Turbo, Deep Shark Point. Kaikki semmosia et 30 metristä alotetaan.

Ajankohdat: oon sukeltanu Gilillä liki ympäri vuoden, kesäkuusta 2012 alkaen. Sinänsä ei mitään väliä millo menee. Joulu-tammi-helmikuussa on usein pahin sadekausi, jolloin meri saattaa myrskytä ja olla ihan mahoton. Sillon sukeltelu voi olla melko erikoista, kun näkyvyys on ku jossain banaanipirtelössä räpiköis ja pinnalla räpistely ennen ja jälkeen sukellukset on eloonjäämiskamppailua hirveen aallokon takia. Mutta noin periaatteessa Gilil on aina hyvät sukelluskelit. Näkyvyydet saattaa olla sellasta 30+ metriä parhaimmillaan.

Lutwala Dive

Miä oon siinä menossa kohti merenpohjaa

Miun kotisukelluspulju! Täällä tehtiin säikystä vesipelkosesta uimataidottomasta sukelluspaniikkisesta hermorauniosta ihan kreisi sukeltajapimu! Se jo kertoo siitä, että toiminta on rauhallista, stressitöntä, luottamusta herättävää ja kaikin puolin ammattitaitoista. Sukelluskamat on hyvässä kunnossa ja hommiin ei sisälly mitään säheltämistä. Asiat tehää hyvässä järjestyksessä, just niiku on opetettu, ja siitä miä tykkään. Lutwalan sijainnista johtuen (saaren pohjoispäässä eli kaukana kauheimmasta kuhinasta) toiminta ei ole ruuhkaista "sukellustehdas"-tyyppistä hässäkkää, vaan ryhmät on yleensä pieniä. Mukavaa polskuttaa pienemmäs porukas.

Sukellusopet ja dive masterit on ainakin tähän saakka kaikki ollu länkkäreitä. Erikoismainintaa ehottomasti ansaittee David: sukellusopettaja David H. Jacobs on maailman paras sukellusopettaja (hän on myäs aivan miesmallin raamit omaava nuori herra eli silmä hänessä vallan lepää) ja hänen kanssa suoritin sekä miun OWD:n että AOWD:n. Davidilla on lehmän hermot ja rauhallinen tyyli tehä asioita, jätkä ihan oikeasti osaa hommansa, koska sai miutkin rauhottavalla olemuksellaan tekemään merenpohjassa useita ihmeitä. David ei oo Lutwalassa enää töissä, mutta siel on kaikki muutki sukellusopet ihan törkeen hyviä ja kivoja. Oon noien perus-suklauskurssien lisäks suorittanu Lutwalassa myös Nitrox-kurssin elikäs Enriched Air Diver -pätevyyden. Lutwalassa tykätään kissoista. Mahtavan mukava omistajaperhe on Etelä-Afrikasta, ja heillä on toimintaa myös siellä, mm. ihan älyttömän hienon kuullosia sukellus+safari-paketteja! Sellaselle on viä joskus pakko lähtee, makso mitä makso.

Yks sukellus maksaa 400 000 rupiaa + verot. Alee tulee jos suklaa paljon. Jokainen Gileillä sukeltava maksaa myös yhen kerran 50 000 rupian Gili Eco Trust -maksun, joka siis menee suoraan tuolle Gilien ympäristöasioita hoitavalle säätiölle.

Lutwala Dive ei tarjoo majotuspalveluja, mutta naapurissa on resortteja yllinkyllin.



Nusa Lembongan

Lembonganin ja koko Nusa Penidan alueen vedet on vaativia, eikä niihin parane ihan alottelijana mennä, min miälestä. Virtaukset saattaa olla todella hurjia ja myös vesien paikoittainen kylmyys (jopa alle 20 asteista) tuo sukelteluun omaa haastetta. Suosittelen varustautumaan kunnolla: aluspaitaa ja töppöstä ja lapasia ja ehkä jopa pari märkäpukua päällekkäin, ellei sit omaa jotain pilkkihaalari-tason lämpöpukua. Perus-kolmen millin puvussa jäätyy. Kamat täytyy muutenkin olla priimakunnossa, ja sukelluspuljun on oltava erittäin tasokas, koska noissa vesissä vaaramomentti on jatkuvasti läsnä. Ei oo yks eikä kaks kertaa kun oon kuullu virtauksen mukanaan viemistä sukeltajista.

Ite oon kokenu, että Nusa Penidan veet ottaa miulta aina luulot pois. Sinne mennessä luulen osaavani sukellella, mutta se on yks tai kas pulahusta noihin vesiin ja tuun nöyränä takasin pintaan ja ymmärrän jälleen, etten tajua sukeltamisesta hevon vittua. Kahen ekan Lembongan-visiitin jälkeen käyvi mielessä, et josko ettis jonku ihan toisenlaisen harrastuksen, vaik niiku pitsinnyplimisen tai postimerkkeilyn tai jotain. Kolmannella kerralla, kun oli jo 120 sukellusta alla, ni homma jo rupes jotenkuten noissakin vesissä sujumaan.

Korallit on hyvässä kunnossa ja maisemat veen alla komeita. Nusa Penidan vesissä voi myös pongailla isoja juttuja.  Mola-mola on se erikoisin otus, ja se on se ykkösjuttu jota tonne mennään kyttäämään. Se se on outo otus! Mantoja on paikalla ympäri vuoden, ja ne on siisteintä ikinä!

Miun miälestä parhaat suklauspaikat: Blue Corner. Toya Pakeh on komia. Mantoja näin Manta Bayssa. Mola-Molan taasen näin Crystal Bayssa, joka lienee se THE Mesta pongata niitä.

Ajankohdat: Lembonganilla oon suklannu elokuussa ja marraskuussa 2012 ja huhtikuussa 2013. Suklauskelit tuolla on tiettävästi hyvät ympäri vuoden. Se mola-mola-sesonki on heinä-elo-syyskuussa eli jos niitä friikkejä haluuaa varmasti nähä ni kannattaa ajottaa reissu tonne justiisa tuohon ajankohtaan.Kyllä niitä siellä muulloinki liikkuu.

Blue Corner Dive

Blue Corner on varmasti ihan kiva mesta, mutta miun makuun homma on vähän turhan sekavaa ja pirteetä. Heiän kans on päässy homma sellasee et pintaan tullessa on ollu enää 10 baria ilmaa putelissa, ja on käyny niin et tuli 8 minsan lillunta viiessä metrissä ja sillai. Tuommosta ei sais käyä, min miälestä. Meininki lisäks ollu vähä kaoottista, ei oo ollu selkeetä et kuka mitä hä ja porukkaa vaan kaatuilee veneestä veteen ja siinä sai olla ihan kärppänä ja silti yhtäkkiä hokas et katos, miun porukka on jo meres, mutta miulle kukaa mitää sanonu. Ylimäärästä hermostumista tulee moisesta koheltamisesta.

Mut niil on kiva baari ja siin vieres lämmin uima-allas, jota erityisesti arvostaa kun tulee hyytävän kylmältä sukellukselta.

Blue Corner tekee sukellukset kahen sukelluksen paketissa, välissä syyään pöperö veneessä. Tommonen kahen suklauksen setti maksaa 700 000 rupiaa. Alee tulee ku enempi suklaa.

Two Fish Divers

Miun kolmas sukellusvisiitti Lembonganille oli huhtikuussa 2013. Sukelsin Two Fish Diversien kanssa, ja olin heiän toimintaan pääpiirteittäin ihan helvetin tyytyväinen. Meininki on hyvin organisoitua ja pätevää. Ryhmät on pieniä eikä veneisiin tungeta liikaa väkee. Yks sukellus yhen opaksen kanssa oli ihan perseestä, mutta muuten kaikki meni hyvästi, eli en anna yksittäistapauksen mielipiteeseen kauheesti vaikuttaa. Kamat on hyvässä kunnossa ja sen aikaa ku siellä sukeltaa, ni koko ajan on käytössä samat romppeet.

Heil on sukelluspuljun yhteydessä myös majotushommat, uima-allas ja piäni paari. Muttei Two Fishin kuppila, tai sukelluspulju, oo mikää sellain hengailupaikka. Ja se on ihan jees, ei miulla tarvetta ookkaan mihinkään bondailuun ja 24/7-hengaamiseen sukeltelijoitten kanssa.

Hinnottelu on samaa lajia ku suurimmalla osalla saaren muillaki sukelluspuljuilla, otaxun. 700 000 rupiaa kahen sukellukset reissu, ja alee tulee jos suklaa paljo. Tekevät myös välillä reissuja Balille, ja ne maksaa tietty hiukan extraa ku joutuvat vuokraamaan pikaveneen. Ite kävin reissulla Tulambenissa, oli hienot sukellukset, vaikka reissu ny muuten meni päin helvettiä.

Togean Islands

Togean Islandsin ympäristö tarjoo ihan huikeet sukellusmeiningit. Koska saarien sijainti on syrjänen ja sinne pääsy vaatii päättäväisyyttä ja melkosta äheltämistä, siä ei (vielä) ramppaa väkee riesaks asti. Sukellusyrittäjiä alueella toimii vaan muutama, eli sukelluspaikoilla ei ole ruuhkaa.

Korallit on ihan loisteliaassa kunnossa ja sukeltelu Togeanilla onki enemmän maisemien kattelua ku merenelävien pongailua. Mitään isoo ja hurjaa tuolla päin ei kaiketi ees liikuskele.

Miun miälestä parhaat sukelluspaikat: Una-Una ja B24 Bomber Wreck.

Ajankohta: miä olin tuolla heinäkuussa 2012 ja ei ollu niin mitn napisemista keleistä. Loistava sää koko ajan ja meressä näkyvyydet oli oikein oivat.

Black Marlin Dive Resort

Kadidirin saaren ainoa oikea sukelluspulju. Naapuriresortissa oli myös vissiin jotain sukellustoimintaa, mutta en tiä oliko heillä ees mitään pätevyyksiä mihinkään. Black Marlin enivei on sekä PADI- että SSI-tarroja ikkunaansa liimannu kiva paikka.  Sukelluskamat on hyvässä kunnossa.

Sukellusopet ja dive masterit on pääasiassa indonesialaisia. Kokeneen olosta ja mukavaa porukkaa. Meiningissä tosin hiukan pientä lepsuilua. Ite olin mestoilla kun alla oli just suoritettu OWD ja vaivaset 6 sukellusta ja ei siis niin mitään hajua mistään. Ei paljo katteltu että mihin syvyyksiin olis sallittua mennä, sinne vaan johonki 30 metrin hujakoille lillumaan veivät. Ja jo miun kymmenes sukellus oli hylkysukellus, joka oli määritelty AOWD-kohteeks, mutta ottivat miut silti mukaan. Mutta kun en tajunnu mistää mitää ni en tajunnu myöskään stressata aiheesta. Ja kylläpä karttui kokemus ku siinä vajaat kaks viikkoa sukeltelin menemään ihan niiku kokeneemmatki.

Majotusta on tarjolla, eri tasosia huoneita. Ite majailin halvimmassa mahollisessa, ja maksoin siitä 200 000 rupiaa per yö, eli noin 16-17 euroa. Hintaan sisälty sapuskat ja kahveet. Sukellusten hintaa en muista, kattokaa netistä.


MALESIA

Pulau Kapas

Helvetin lämpöset vedet, paska näkyvyys ja vitusti meduusoja. Tein vaa kaks sukellusta eli miul ei oo Kapasin mestoista juuri minkäänlaista mielipidettä näien dippausten perusteella.

Ajankohta: se oli syyskuuta 2012 ku tuolla sukelsin. Meduusasesonki, siltä näytti. Niitä oli välillä niin vitusti ettei uimaanka voinu mennä, ja niitä ajatutu rantaanki ihan sellasena hyytelövyörynä. 

Aqua Sport Divers

Saaren ainoo sukelluspulju eli vaihtoehtoja ei oo. Ihan okei tämä ny kuitenkin oli. Vähän olin ihmeissäni kun kaikki kamat piti kasata ite (olen lellitty rinsessa ja tottunu siihen, että suklauskamat on aina laitettu valmiiks ja useimmiten jopa kannettu veneeseen).

Yks sukellus tais maksaa noin 100 ringittiä.

Sempornan saaristo

Sempornan tienoon saaristo Malesiassa Borneolla on melkonen sukellustaivas. Saaria riittää ja varsinkin on Sipadanin saari, jota kehutaan yheks maailman hienoimmaks sukaluspaikaks.

Sipadan on saari joka pojottaa yksinään keskellä hirveitä (jopa 2 km) syvyyksiä. Syvyyksistä tuleepi virtauksia jotka tuo myös isoo kalaa saaren ympäristöön. Sit siäl on perkeleesti kaikenlaista huoltoasemaa, missä fisut käy kasvohoidois ja sellasis. Siäl vilisee joka sukelluspaikalla niin paljon haita ja kilpikonnia et ei mitään järkee. Valaat, valashait ja hammerheadit on myös yleisiä, mut tieteskää ei yhtään ollu just sillo ku ite Sipadanilla olin. Muuten Sipadanin sukellukset oli hyvin erilaisia ku missään muualla mis oon käyny. Tunnelma veden alla oli ns. toisesta maailmasta, kaikki tuntui vähän satumaiselta ja oudolta, ja ennenkaikkea ERILAISELTA, johtuen ehkä siitä että pohjaa ei yleensä näkyny. Tieto siitä et alla on pelkkää vettä satoja metrejä pisti vähän puntit tutisemaan.

Mabulin ja Kapalain ympäristössä suklailut tarjos myös huikeesti elämyksiä. Pientä, outoo asiaa löytyy ku jaksaa pällistellä. Ja myös isoa: en oo missään ikinä nähny niin hullun isoja kilpikonnia ku Mabulin edustalla. Ne oli kokoluokkaa pikkuauto.

Siamil on saari noin tunnin matkan päässä Mabulista. Ei tarjonnu mitään järin erikoista, paitsi ihan saaren edustalla tehdyn sukelluksen, joka käytännössä oli roskien ja paskan seassa möyrimistä. Mut siä vasta olikin outoja tyyppejä, jumalaare!

Min miälest besteimmät suklauspaikat: Sipadanilla mikä tahansa sukelluspaikka on elämys. Mabulin edustalla olevan vanhan öljynporauslautan alla oleva suklauspaikka Seaventure oli huikee. Kapalai House Reef ja Mabulin edustan Sandy Bottom/Artificial reef, joissa elämää kuhisevia rakenneltuja hässäköitä.

Ajankohta: olin joulukuussa 2012. Näkyvyyksissä oli hiukan toivomisen varaa, mutta noin muuten sukeltelu oli eri jees. Sanoivat että helmikuu on ehkä paras aika, koska vedet on viileemmät ja varsinki Sipadanilla hilluu sillon isoa elukkaa.

Scuba Junkie

Scuba Junkien toiminnasta ei oo ku hyvää sanottavaa. Meininki on kertakaikkisen ammattitaitosta, organisoitua (sisäinen natsini arvostaa) ja kaikin puolin hyvin hoidettua. Kamat on hyvässä kuosissa. Suklausopet ja dive masterit on sekä länkkäreitä että paikallisia. Jos jostaa pitää kitistä, nii siitä et tarjolla ei ollu avokantaräpsyjä, siis niitä mitä pietää töppösten kans, oli vaa niitä paljaaseen jalkaan sellasenaa sujautettavia, joten kantapäät meni aika äkkiä ihan vitusti rakoille. Ja siitä kitisen kans et paikalliset oppaat tuppasivat sorkkimaan tikulla mereneläviä. Mutta lopettivat heti ku asiasta älähti. Erikoismaininta: Edgar, järkyn hyvä pikkujuttujen pongaaja ja Simon, iso ja kiva hieno äijä, joka ui IHAN VITUN lujaa, ja miähän tykkään et mennään eikä jäähä syynimään jokaista kivenmurikkaa iäisyyksiks.

Suklaukset on järjestetty käytännössä niin et jos otat yhen päivän Sipadanille (sis. 4 sukellusta) ni siun pitää tehä 2 päivää sukelluksia muualle (3 sukellusta per päivä). Sipadanin sukellukset on myös varattava reilusti, vähintään useita viikkoja, etukäteen. Sinne saa vaan 120 lupaa per päivä, ja ne menee hujauksessa.

Suklaukset maksaa 600 ringittä Sipadanin setti (sis. luvat Sipadanille) ja 300 ringittiä muut setit. Luonnollisestikin alennusta tulee jos suklaa enämpi.

Scuba Junkiella on toimisto Sempornassa sekä Mabul Beach Resort -sukellusresortti Pulau Mabulilla. Mabulilla majaillaan sillai, et sapuskat sisältyy hintaan. Hintaa tuuletin-huoneessa yksin asuen oli 170 ringittiä yö, eli noin 45 euroa. Varaa Mabulin majotus samalla ku sen Siapadanin suklauksenki buukkaat! Sempornassa Scuba Junkie Dive Lodge tarjoo eri tasosia majotuksia, dormeista alkaen. Ite asuin ilmastoidussa huoneessa jossa oma kylppäri, 70 ringittiä yö, eli noin 18 egee. Shopin ja Dive Lodgen vieressä oleva Scuba Junkie -baari on Sempornan ykkösmenomesta ja sielt saa järkyn hyvää pizzaa.

Sempornasta käsin SJ tekee sukelluksia mm. Mataking Islandille, Pulau Sibuanille ym. hienoille saarille, mut valitettavasti mulla jäi noi kaikki käymättä, koska tuli flunssa, meni röörit tukkoon ja siihen loppu sukeltelut, saatana. Tuun yrittää uuellee ens vuoden puolella.

Ei kommentteja:

Tsekkaa myös nämä