maanantai 15. helmikuuta 2016

Palatsin viidakkopiha

Takapihan projekti


Palatsin tilukset on miuta stressannu jo pitkään. Kun on pelkkää kaljua tai sitte jotain rikkaruohoa. Mikä siällä just ja just vahingossa vihers ni hengetönnän melkeen oli tuon viime vuonna olleen liki 8 kuukauen kuivuuden jälkeen. Vaikka kuinka heiluin letku käessä joka päivä, ni ei paljo auttanu. Letkusta kun tulee pohjavettä, joka on semisuolasta lierua, mikä tappaa kaiken. Maaperäkin täällä on suolasta sekä hiekkasta, eikä meillä oo toi multakerroskaan varmaan ku puali metriä, sen alta alkaa hiekka. Koska Hiekkakikkarehan tämä on. Että olosuhteet viidakolle on vähän haasteelliset.

Lisäks piha oli miusta ihan hölmö, koska takapiha oli pelkkää hukkamaata, tyhjää lääniä. Emmiä siällä hengaa ikinä ni siinä ollu mitään järkeä että piha siällä on vaan tyhjää täys. Ku se vois ihan hyvin olla viidakko, missä hetelmäpuut tyäntää satoa ja kaikki vihertää ja on hianoo. Ja kun tropiikissa kerta asutaan ni ohan se ny helvetti jollei ole viidakkopihaa. Tätä unelmaa kohti on mentävä!

Talon omistaja oli aikanaan tehny istuttelualueet aian vieruksiin, mikä ihan kiva idea onkin, mutta kun Palatsin piha on aika iso, ni sitä sellasta hukkamaata on varsin paljon.Jotain tarttis tehrä. Oon ostellu ja varastellu ja saanu kaikenmaaliman rehuja ja törkkiny niitä mihin sattuu, mutta liki kaikki heittää lusikan nurkkaan jossain  vaiheessa. Aidanvierusten rehupenkit on myäskin toiminu kissojen hautuumaana ni emmiä tiiä kuinka lannottavaa ruumiitkaan sitte loppujen lopuks on ku niitä on siellä 20 sentin välein.

Rupesin jo ajat sitte takapihalle kasaan kaiken eloperäsen roinan, pihan siivouksesta ja keittiöstä tulevan sälän, isoon avokompostiläjään. Kaikkihan täällä maatuu, halusi tai ei, niin et suhina vaan kuuluu, joten eipä aikaakaan ku talon takana oli himalajan kokonen multakasa. Siittä saatto sitte ruveta ponnistelemaan!

Oon jo hyvän aikaa aina ehtiessäni riehunu lapion kanssa ja kaivanu ylös omistajan pykäämiä rehupenkkien reunakiveksiä ja asetellu niitä uusiin järjestyksiin. Oon kuopinu kompostikasasta oikeaa multaa ja täytetelly uusia tulevia viidakkoalueita mullalla.

Arska is back!

Eilen kun miulla oli semi-vapaapäivä (kissakauppa kiinni sunnuntaisin, elikäs iltapäivä vapaata) ja sattu viä aurinko porottamaan eikä tullu vettä taivaan täyeltä ollenkaan, ni meuhkasin pihassa jonku 4 tuntia ihan hiessä. Moskiitot ja muurahaiset söi ja olin yltä päältä kurassa ja liejussa ja paskassa. Juoksin korin kanssa ympäri lähiniittuja keräämässä vanhoja kokonatseja ja kokonatsien kuoria, hain säkkikaupalla sahanpurua naapurin raksajätkien pihasta. Paikalliset katteli ja pyöritteli päätään, että hullu se on, ei voi mitään. Huutelin vaa että I HAVE A PROJECT, kiitos vaan, vien tästä nää sahanpurut ja haen kohta noi kokonatsien kuoret.

(Välihuomautus: Indonesialaisilla kaikki vähänkään normaalista poikkeeva toiminta on "projekti". Ilmeisesti se kuulostaa tärkeältä johtajatason toiminnalta, koska ainakin Edenissä mein ykkösjäbä on aina ihan hepuleissa jos hän ei ole minkä hyvänsä erikoisprojektin erikoismies vaan joku muu miun pojista on saanu tehtäväkseen vaikka kantaa noi pöyät tosta tonne. Tulee sitte naama nyrpällään marmattamaan että oisko hänelle kans joku PROJEKTI ku noilkii on toi projekti ni hänelle kans jotain.)

Talon taakse takaseinän vierustaan tein penkin mihi siisteihin riveihin laittelin kaikenmaaliman salaattisiämeniä mitä oon saanu Edenin Suzannelta. Kissat tuli perässä, ja sitä mukaa ku sain siämenet hianoihin riveihin laitettua ni mirrit kuoputti joka rivin auki ja väänti sinne joko paskat tai kuset, että se niistä siisteistä salaattiriveistä. Tosin, en usko että sieltä mitään muutenkaa kasvais, mutta kun siämeniä oli ni koitetaan ny kuitenki.

Kun sain pihan jotenkuten myllättyä ja multaa leviteltyä ni hölmöltähän se näyttää ku ei oo mitään kasveja oikeen missän. Lähin sitte takas Edeniin ja menin pyytää lapiota et lähen toho tyhjille naapurin mutaniityille varasteleen jotain, mitä hyvänsä, mikä näyttää vähän perusrikkaruohoa komiammalta. Edenin ykkösjäbähän ei moista erikoisprojektia voinu väliin jättää, ei mitenkään käyny että miä itte menen, vaan tuli mukaan ja kuokki miulle pari jotain isoa rehua ylös. Kysy sitte että kuka nää laitta siun pihaan ja sanoin että miä itte tiätysti. Oli aivan monttu auki ja kyseli että nii mutta kuka kaivaa kuopat ja laittaa nää sinne. No vittu MIÄ ITTE. Ai niiku oikeesti vai? No todellakin oikeesti!

Tämäkin on asia joka tulee koko ajan vastaan. Se, että miulla ei ole henkilökuntaa Palatsilla, on ihmisille hämmentävää. Että tiskaan itte ja siivoan itte ja jumalaare kaivan lapiolla kuopanki aivan itte... jestas sentään.

Mutta pihassa möyriminen on miusta aika hauskaa hommaa. Eiks se ookki niin et ikäihmiset tykkää kuopsuttaa puutarhassa?

Kyllä toi vielä joskus viidakolta näyttää, olen varma. Viälä tarvin lisää kokonatsin kuoria ja sahanpurua ja tietty pitää helvetisti hankkia rehuja jostain. Onneks täällä käy kasviskauppiaita ihan ovelle koputtelemassa, niillä on isot korit täynnä ties mitä trooppisia rehuja ja halavalla lähtee. Kyttään, jotta millo nään meiän huudiloita kiertelevän rehukauppiaan ni sanon sille että tuo miulle niin ison lastin rehuja ku jaksaa kantaa ja jonka suostuu miljoonalla myymään. Ostin siltä kerran jo puolella miltsillä rehuja ja sain liki 20 kasvista. Suurin osahan niistä menehtyi välittömästi, mutta kyl siä viä muutama henkitoreissaan yrittää.

Rahaa miulla ei ole pihaan paljon laittaa, mutta persaukisuus pitää ihmisen kekseliäänä. Aivan kelvollisia jutskia saa väsättyä kokonatseista ja vanhoista tiiliskivistä ja sahanpurusta!

Kyllä se tästä, viä jonain pänä Palatsini tilukset on vehreää viidakkoa. Sit senku siä eteerisenä käyskentelen ja poimin hetelmiä oman viidakon puista. Varmasti!

PS. Instagrammin uus versio misä piti kätsysti pystyä useampaa tiliä pitämään ja postailemaan kuvia... sehän toimii päin helvettiä. Kuvat menee ihan mihin sattuu. Joten piäni aikalisä instapuumailun kanssa ku en jaksa säheltää. Kattellaan josko piakkoin tulis uus päivitys joka myäs toimis.

Etupihan projektiPanaanipuu etualalla, kookospalmun tynkä siä takana. Noi pienet vihreet niien välissä on piäniä papaijavauvoja.

Varastettu rehu

Varastettu rehu ja Juusto (kissa)


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Upia siitä on tulossa, ja nuo kookoksen kuoret - nerokasta!! Tää siun blogi on ainoo blogi mitä oon ikinä netissä lukenu ja muuta ei ihiminen tarvi. Kiitos taas ja hyvää vointia sinne!

Tsekkaa myös nämä