keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Viisi asiaa Mordorista

Kaukana Espoosta -blogin Sussu asuu Ämerikäs Käliförniäs. Sussu osaa kirjottaa, ja hänen blogia kykenee varmaan lukemaan neki herkkähipiäiset jotka nyt on käyny miulle tääl kertomas et mielellään lukisivat mutteivat pysty ku kirjotan niin kauheella tyylillä. Miä-siä-pissa-kakka-kyminvääntö ei tietty voi kaikkia miellyttää, mutta niin kauan ku tätä plokia kirjotan ihan vaan huvikseni, ni samaa paskaa on luvassa jatkossakin. Aim sou sori.

Tuan hianon Kaukana Espoosta -blogissa Sussu on listannu asioita joita Suomessa vihaa ja joista Suomessa tykkää. Noin niiku ulkopuolisen näkökulmasta, koska antaahan se toisenlaista näkemystä asioihin ku riipasee ittesä etäälle siitä mordorilaisuudesta ja asettuu muualle.  Miä rupesin nuo jutut luettuani miettimään omia vastaavia listojani.


Kaunis Kouvola
Muurahaispesään sohasua siis vähäisen next. Koska myä mordorilaisethan ollaan niin helvetin herkkähipiäisiä. Itte saa valittaa kuinka kaikki on päin persettä mutta ulkopuolisilla, oli se sitte vaikka ulkosuomalainen, ai jumalaare jos uskaltavat sanoa mitään poikkipuolista. Kun maalimalle lähtee niin menettää oikeuden arvostella, se on fakta. Pitäis vaan vaahota haikeena kaivaten että  tuhannet järvet, puhas luanto, koulutus, terveyrenhoito, ruoka, tekniikka, Angry Birds, Joulumaa, revontulet, jääkiakko, Lordin euroviisuvoitto, sauna, Kimi Räikkönen ja yötön yö. Koska Suomi on kaunis ja upea, aina ja ikuisesti (vaikka se näyttäisi Kouvolalta).

Tästä aiheesta Kaukana Espoossa -blogissa on niin mainio "Suo, kuokka ja poispilattu kermaperse"- teksti, ettei miulla ole siihen lisättävää. Lukekaapas tuo!


Olis ihan hauska jos pääsis nyt käymään siä Mordorissa, sillai ehkä viikoks, kattomaan mikä meininki, moikkaamaan kaverit, syynäämään jotain hyviä keikkoja ja ihmettelemään nykymenoa. Listoista vois sillon tulla tyystin toisenlaisia, mutta tässä miun fiilikset juuri nyt.
Suomenkieli, gotta love!

VIISI ASIAA JOITA KAIPAAN MORDORISTA

1. Suomi (kieli)

Vaikka raiskaan suomenkieltä täällä plokissani niin että eritteet lentää, niin rakastan suomenkieltä ihan tosi, tosi paljon. Kommunikaatio ei ole ollenkaan samanlaista enklanniks. Suomenkielellä saa ilmaistua niin paljon enemmän, tietysti jo siks että se on kotikieli eikä myöhemmällä iällä opittua. Meillä on mahtava sanavarasto, jolla voi ilmasta pieniä ihania vivahteita. Suomenkieltä on ihana lukea (jos on hyvin kirjotettua) ja oon aina ihan liekeissä kun tulee suomalaisia kavereita käymään ja saa puhua omalla kielellä.

 Ja suomalaiset kirosanat on upeita. Miettikää ny: ruattalaiset kimittää jotain et "fy fan" mutta suomalainen karjasee että PERKELE. Menee viesti perille.

Mutta oon jo vaivasen kahen vuoden poissaolon jälkeen putoomassa vähän kärryiltä, ei o niiku kuumin teinislangi tätillä enää hallussa. Meni hetki että tajusin mikä on "some". Vieläkään en ole ihan varma mitä tarkoittaa "kviini" mutta veikkailtiin täällä käyneitten kavereitten kanssa et ehkä se on niiku enklannin queen-sanasta "suomennos".


On myös ihanaa että suomenkieli on niin harvinainen. Saa kaverin kanssa rauhassa juoruta eikä kukaan tajua mistä puhutaan. Tosin fakta on et sit just ku siinä avaudutaan seksistä tai suolentoiminnasta, ni naapuripöyästä kuuluu että "Moroooo plikat! Määki oon suamesta, hyvät jutut teillä hei!"Von Hertzen Brothers, maailman paras
2. Musiikki

Suomessa tehään maailman parasta musiikkia ja se on mysteeri miksei muut maaliman ihmiset sitä tunnu tajuuvan. Children Of Bodom on maailman paras hevipändi ja Stam1na myös. Von Hertzen Brothers on niin täydellinen paketti järkyttävää lahjakkuutta, ammattitaitoa ja seksikkyyttä, että en tajua miten ei ole koko maailma jo polvillaan heiän eessä. Sitte meillä on kaikkia mahtavia erikoisuuksia, niiku vaikka Eläkeläiset, joka on jo ideana niin älytön ettei voi kuin arvostaa.

Kaipaan suomalaisten pändien livekeikkoja ihan älyttömästi. Ja kesäfestareita erityisesti.

3. Luova hulluus

Mainittin jo tuon Eläkeläiset. Mutta onhan meil kaikkee muutaki hauskaa, sellasta luovaa hulluutta, joista joskus poikii isompaakin hauskaa ja miksei ihan menestystarinoita. Eukonkanto- ja Ilmakitarakisat ja semmoset. Ja ohan Angry Birdski aika kreisi juttu ja kattokaa mitä siitä seuras!

Kaipaan myös suomalaisia telkkarikomediaohjelmia. Parhaimmillaan niissä se luova hulluus kiteytyy tajunnan räjäyttävänä sketsinä (esim. Ranuan Kummien Ilmanussinnan MM-kisat tai Ihmebantun Pieruterapia, ettikää juutupesta ihan itte, miä en jaksa), joka naurattaa vielä vuosia. En tosin tiiä onks siellä miun lähön jälkeen tullu mitään uutta, sellasta joka nousee samalle tasolle Ihmebantun ja Ranuan Kummien kanssa.

4. Ihmiset

Suomalaiset ihmiset tulee varmaan myös sinne toiseen listaan, mutta kyllä miä kaipaan miun ihmisiä.

Parhaimmillaan suomalainen ihminen on mahtava kapistus. Myö ollaan rehtejä ja reiluja, huumorintajusia, täsmällisiä, hauskoja ja myö osataan käyttäytyä (useimmiten).  Myö ei olla yhtä nättejä kun ruottalaiset, mutta myö ollaan paljon kivempia ja käyttäydytään paremmin ku venäläiset. Myö ei pietä meteliä ittestämme, vaikka joskus metelille olis aihettakin. Myö osataan kieliä ja myö ollaan sellasia harmittomia, helppoja tapauksia.Suomalaisia uroksia
Kaipaan valtavasti suomalaisia miehiä. Suomalainen mies on parhaimmillaan ihana olento. Sopivasti hullu, viihyttävä ja viksu. Komea ja hyvin muotoiltu uros. Tykkään, ettei suomalainen mies ole mikään lässyttäjä ja höpelö, sellanen joka kantaa kukkasia himaan. Suomalaisen miehen kanssa voi olla niku normaali ihminen, ei olla niin tarkkoja jostain ihmissuhrerulettien säännöistä minkä kans muualla maailmassa joutuu luovimaan ja olemaan varpasillaan. Suomalaiselle miehelle voi sanoa asiat suoraan eikä se saa slaagia. Haluaisin ehdottomasti suomalaisen miehen, jos nyt ylipäätän jonkunlaisen miehen ottaisin (viihyn sinkkuna oikeen hyvin).

Minusta on ihanaa olla suomalainen, olen ylpeä siitä että olen pienestä oudosta pohjoisen maasta, josta kaikki eivät ole koskaan edes kuulleet. On kivaa olla eksoottinen.


5. Ruoka ja juoma

Jumalauta että kaipaan suomalaisen supermarketin ruokavalikoimaa. Raejuustoa! Ruisleipää, sitä oululaisen reikäleipäklassikkoa, jonka pitää olla vähän kovaa.  Hapankorppuja! Lonkeroa ja siideriä! Piimää, sellasta oikeen kylmää kirnupiimää. Porkkanalaatikkoa, ai jumatsuiggeli sentäs. Salmiakkia, lakritsaa, vatserin sinistä suklaata. Neljän viljan kaurahiutaleita, oltermanni-juustoa.

Kuola valuu.


VIISI ASIAA JOTKA MORDORISSA VITUTTAA

1. Ihmiset

Myö ollaan mitäänsanomattoman näkösiä (paitsi Von Hertzenin veljekset) surkimuksia. Meil on paska itsetunto, meitä masentaa ja myö kieritään itsesäälissä pienimmänki vastoinkäymisen eessä. Myö pyyellään olemassaoloomme anteeks ja yritetään persettä nuolemalla miellyttää kaikkia. Myö ollaan kateellisia ja kavalia, myö ollaan lipeviä teeskentelijöitä, puhutaan paskaa selän takana sen minkä keretään. Myö ollaan herkkiä arvostelemaan ja neuvomaan muita, muttei osata korjata omissa elämissämme sitä mikä korjausta vaatii. Myö ollaan sitä mieltä et jos joku muu saa jotain, se on meiltä pois.


MEIDÄN Sauli ja Adam
Myö halutaan olla kansainvälisiä ja tunnettuja ulkomailla, myö revitään kauheita otsikoita jos jossain maailman uutisen lähimaillakaan on joku suomalainen. Tai jos vaikka jossain ö-luokan amerikan tv-sarjan lopputeksteissä vilahtaa jonkun amerikanniemisen nimi, jonka isoisoisovaari tuli aikoinaan Tohmajärveltä, se on vähän kuin voitto koko kansakunnalle. Kun Rihanna laittaa twitteriin että olipa hyvä keikka Helsingissä niin ollaan polleita kaikki vaikkei oltais oltu ees paikalla, riittää että koko maailma näkee että Rihanna kävi Suomessa ja sillä oli kivaa. Koko kansa oltiin orgasmissa kun Adam Lambert seurusteli Sauli Koskisen kanssa. Nyt ku Saulil ja Adamil meni bänks, ni meillä on vaan Paris Hilton ja River Viiperi, ja kun River Viiperin nimi ei ole niin täydellisen suomalainen, ni ei se oo niin kova juttu.


Myö ollaan myös jääräpäisiä ja hiillytään herkästi. Myö ollaan erityisen herkkiä jos puhutaan aiheista lapset ja lapsiperheet sekä ruoka. Nollasta sataan kiihtyminen tapahtuu välittömästi ja jokaisen mielipide on se Ainoa Oikea.

Suomalainen mies on pahimmillaan onneton nössö, avuton rassukka, joka ei tajuais edes persettään pyyhkiä, jollei sillä olis siinä suomalaista naista (ensin äiti ja sitten vaimo) kertomassa, että sellanenki asia tulis hoitaa. Suomalainen mies tuudittautuu naisen helmoihin, eikä pärjää yksin.


2. Pelottelukulttuuri

Miä en tiiä oliko asiat näin jo ennen ku lähin. Että oonko kiinnittäny tähän huomiota vasta nyt ku katton sitä kauempaa. Mutta jumalauta mikä medioita siellä oikeen vaivaa?  Kaikesta revitään hirveitä pelotteluotsikoita. Jos on kesä, ni ukkoset, jumalauta, ne tulee ja nyt me kuollaan kaikki! Miullaki oli kavereita jotka kesällä feispukissa tööttäs jotain vitun ukkostutkaseuranta-kuvia et ääk nyt se tulee kohti.Näin kauasko on edetty siitä luonnonläheisyydestä, jollasia ylpeillään olevamme? Hämmentävän usein nää jutut liittyy just luontoon. Karhut ja sudet lampsii lähiöihin ja syä meiän lapset! Varo näitä sieniä! Tappajamehiläiset! Lisäks kaikilla terveysasioilla pelotellaan koko ajan. Se-ja-se syöpä vaanii!

Asiasta muutama esimerkki miun joskus alkuvuodesta tekemässä piänessä mediakatsauksessa, lukekaa sieltä ja kertokaa onks tää ny ihan uus juttu vai mitä vittua.

3. Sää

Ihan oikeesti. Neljä vuodenaikaa, who cares?

Se, että mesotaan keväästä ja syksystä jotenki ihanana, se on sitä et kun sille ei mitään voi, ni on pakko alistua ja aivopestä itteensä et no ei tää nyt niin kauheeta ole. Syksyllä, niin saatana, sillon tulee kehiin viltit ja käpertyminen ja villasukat ja kynttilät ja hyvä kirja ja kuppi teetä. Voi vittu. Talvella, aijjettä sitä raikasta pakkasaamua ja on niin kauniit nietokset ja kirpakka keli ja lumihanki narskuu töppösen alla. Just joo. Ja sit keväällä ihanaa kun luoto herää eloon ja voi keventää vaatetusta ja alkaa taas olla valosaa.

Kesä, ylivoimainen Suomen kesä, missään kesä ei ole niin upea. Yötön yö, laiturinnokka, tuhannet järvet, heinänkorsi suupielessä, maalaisromantiikka.

Suomalainen ilmasto on kuiteski todellisuudessa enemmän harmaata ja märkää ja kylmää. Siitä on kaikki raikkaus ja romantillisuus kaukana ku aamuseiskalta 25 asteen pakkasessa arvuuttelet naapuris kans siä takapihalla että mikähän lumikumpare se oli se miun auto ja mikähän se siun auto, että mistäs aletaan lapioimaan.

Ei ole harvinaista sekään, että jouluaattona ja juhannusaattona lämpötila on tismalleen sama.


4. Hintataso

Laatukamaa tällä merkillä
En jumalauta käsitä miksi suomalainen ruoka on niin kallista. Tai siis käsitän. Maataloustuet, verot, työvoiman hinta jne.


On silti älytöntä, että istutaan tämmösen järjestelmän päällä, joka tekee normaaliksi käytännöksi sen että suomalainen peruna on kalliimpaa kuin jostain ulkomailta tänne, eli siis sinne, raahattu tuontipotaatti.

Ainiin, mutta suomalainen laatu, sehän maksaa. Kaikki suomalainen on aina maailman parasta, puhtainta ja hienointa, ja siksi kallista. Se suomalainen perunaki, saatana, sehän on design-tuote!!!5. Byrokratia ja kansalaisten ylisuojelu


Byrokratian joustamattomuus ja vaikeus vetää välillä sanattomaks. Miä en esmes voi ymmärtää, miks on avun saaminen esim. masennukseen tehty niin vitun vaikiaksi. Kun homma menee niin, että kun siä kunnolla masennut, siulla ei ole voimia siihen taisteluun mitä terapiaan pääsy vaatii.


Asuin jonku aikaa Tukholmassa tuos 15 vuotta sitte, työkomennuksella olin. Siellä sai yhellä puhelinsoitolla heti ajan suomalaiseen psykiatriakeskukseen juttelemaan, ku oikeen rupes paskakaivon pohja häämöttämään. Eikä tainnu ees maksaa mitään. Suomessa vaatii älytöntä lääkäreillä ramppaamista ja paperisotaa, ennenku hoitoa saa. Been there, done that, mutta kyllä se otti aikansa.

Ja sitte KAIKEN toiminnan säätely lailla ja asetuksilla. Sille hienolle suomalaiselle luovalle hulluudelle ei anneta tilaa. Yks valittaja voi kaataa tapahtuman, joka ois tuonu iloa kymmenelle tuhannelle. Ei-miun-huudiloille-kulttuuri elää vahvana. MEIDÄN naapurustoon ei haluta vammaisia, pakolaisia, alkoholisteja, köyhiä eikä väärän värisiä talojakaan, saatana. On käsittämätöntä, että siä et esim. saa maalata rakentamaas taloa vaikka pilkulliseks jos huvittaa, ei, siun pitää anoa lupa jostain helvetin virastosta. Kaupunkikulttuurin elävöittäminen on seki ihan mahotonta ku on desipelirajat ja terasseja ei saa pitää auki ku alkuillan ja jos johonki laitat putkahdus-saunan tai -kuppilan ni sehän pitää heti sulkea, koska terveysviranomaiset ja anniskeluluvat ja huviluvat ja kaikki, ja jos ei ne niin naapurissa asuu joku joka haluaa asua kaupungissa, mutta joka ei halua mitään aistihavaintoja elämästä lähitienoolleen. Ja jos mikään muu ei auta niin lopulta joku huutaa AJATELKAA LAPSIA ja asia on sitä myäten selvä.

Ihmisen omalle järjelle ei anneta tilaa, siihen ei luoteta. Kaikki pitää säätää ja määritellä lakipykälin, vaatimalla lupia ja muuta sälää. Jos yks pöljä töppää ni pitääkö siitä aina tehä laki ja kieltää  hupailu kaikilta muiltaki, ihan vaan varmuuden vuoks? Joustovaraa ei oo, ja vaikka olis, ni joku säädös sen kuiteski estää.


Mordor

Noni, sinä miun listat.

Vapaa vittuilu saa alkaa, olen valmis.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Word. Etenkin sää ja holhoominen vituttaa. Tänään pääs raapimaan auton ikkunoita ekaa kertaa, oh joy. Onneks kohta pääsee SINNE!!!

Nannah kirjoitti...

Voi kun oli ihanaa lukea taas pitkä postaus sulta! Ja oon niin samaa mieltä sun kanssa monestakin noista esillenostamistasi asioista, etenkin siitä, että kyllä suomalaiset miehet on komeita!

Anonyymi kirjoitti...

Vitutuslistan kohta 1. Ihmiset. Suomalaiset on yrmyjä hapannaamoja, jotka katse katuun naulittuna porhaltavat kauheella vauhdilla ja määrätietoisesti yli ja läpi kaiken mitä tielle sattuu. Ei väistetä, ei pyydetä sori. Lisäksi suomalaiset on itsekkäitä omaan napaan tuijottajia, jotka ei ota muita (=tuntemattomia ihmisiä siis) huomioon, koska tää mun napa tässä on tärkein. Katsekontaktia ei oteta, hymyjä ei jumalauta lipsautella, ovia ei availla, tietä ei suojatiellä anneta, tuntemattomia ei tervehditä.

Kohta 5. Byrokratia. Hukkasin pari päivää sitten hanskat sporaan ja ajattelin selvittää, josko ne olisi viety jonnekin löytötavaratoimistoon. Sain selville, että on olemassa löytötavaralaki, jonka perusteella mm. peritään maksuja löytötavaran säilyttämisestä! LöytötavaraLAKI! Tsiisös!

Ei mulla muuta. Oon vissiin ollu liian kauan taas Suomessa. Mut sauna on ihana kyllä ihan oikeesti. Ja okei, jotkut ruoat on kans ihan hyviä ja liikennevälineet liikkuu suurin piirtein aikataulussa, mikä on jees.

AG

Anonyymi kirjoitti...

Toi kuva Kouvolastahan oli ihan ok, kun oli sininen taivas ja silleen. Joku räntäsadepaskakelikuva olis antanut aidomman kuvan. Ja ei, liikennevälineet ei liiku aikataulussa vaan Venaile Rauhassa.

Ana kirjoitti...

Ihan hyvii listoja, Ja etenkin sun TYYLI on hyvä, ei siinä oo mitään korjaamista eikä moitteen sijaa! Tykkään lukea sua.

Suomalaiset on aika paskoja käyttäytyjiä, en tiiä onko tullut tavaksi vasta nyt vai ollut ennenkin. Just että kukaan ei tajua avata ovea eikä pitää sitä auki, eikä auttaa muutenkaan, ei suojella pieniä eikä hokata mitään... onneksi oon duunissa ulkkarien kanssa niin säilyy joku KULTTUURI sentään arjessakin, perkele.

Jussi kirjoitti...

Pakko lisätä tähän, että Suomessa toteutuu sukupuolten välinen tasa-arvo melko hyvin. Ei voi kestää "muun maailman" sukupuoliroolituksia. Sananvapaus on melko hyvissä kantimissa myös. Myös ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä toimii yleensä. Nämä asiat ovat tiukkapipoisen sopimusyhteiskunnan hyviä puolia.
Huonoja puolia ei voi nyt kelata kun on syksy ja kaikkee. Vielä masentuu.

Anonyymi kirjoitti...

loistavaa tekstiä, jälleen kerran.. nauroin ihan ääneen.. tsiisös.. tiiä vaikka naapuri kuuli.. =D

Anonyymi kirjoitti...

Aivan huippu muija oot, tänkjuu. Minäki täällä ääneen naureskelin, on niin totta... Suomi on loistavan paska maa. Ei sillä että se ei huolehtisi kansalaisistaan niin hyvin kun pystyy (ainakin niistä, joita se pitää "hyvinä" ihmisinä), mutta joku täällä pimeässä pohjolassa mättää. Ihmiset on masentuneita paskoja ja kaikki kaatuu aina päälle. Iloitaan joskus ja jouluna ja silloinkin tuli se vääränvärinen villasukka pukin paketista niin alkaa heti vituttaa - etenki ku se naapurin tantta lähti miehensä kanssa Havajille joululomaksi. Mahtaa olla parisuhde karikolla, puhutaan kylillä. Voi saatana! Miksei vaan voitais iloita omista asioista ja keskittyä hyvällä tavalla itseemme? Se on niin helvetin hankalaa olla iloinen ja onnellinen - etenkään toisen puolesta.

Teemu kirjoitti...

Nyt toisella lukemiskerralla tuli pari asiaa mieleen: tosiaan, talvellakin on sallittua nauttia elämästä ja se olisi ihan toivottavaa. Mutta ei, odotetaan kesää.

Nämä liittyvät sikäli toisiinsa että toinen asia on lottovoitto ja lottoaminen. Todennäköisyys on ihan **tin pieni, mutta ei, "jollekinhan se pääpotti aina osuu" ja jaksetaan mitä paskinta arkea kun on se pieni toivo lottovoitosta ja toisenlaisesta elämästä. Suomalaisiahan mainostetaan lottokansana ja tuntuu että koko suomalaisuus perustuu siihen jaksamiseen että jos vaikka voittaisikin sen pääpotin. Samalla lailla jaksetaan arkea, ylihehkutetaan ja odotetaan sitä kesää ja minkä kesälomapalkan eteen raadetaan koko vuosi.

Tsekkaa myös nämä