torstai 23. elokuuta 2012

Sananen kanssasukeltajista

Kalat guud, ihmiset pääd


Asiaa sukeltamisesta hei! Ottakaa viilat ja pilkut esiin, siis!

Miä oon tässä yleisen laiskotelun lomassa aina välillä kipassu Lutwalan tyyppien kans sukeltelemas. Pulikoin sinne aika mojovan laskun, mut kiva ei oo koskaan ilmasta. Sitäpaitti: so what. Teen kerranki jotain järkevää pelkän kaljakittaamisen ja löhöömisen sijaan, ni antaa mennä vaan, viekää vaikka tuhkatkin pesästä, kunhan saan sukeltaa. Nyt on tasan 30 sukellusta takana ja lisää tulossa. Kohta, aivan siis hetken päästä, siirryn Lembonganin saarelle, ja aion siällä sukeltaa ihan saatanasti. Kert siällä vesissä pitäs olla justiisa nyt Mola-mola-sesonki kuumana. Lähteepi järki jos mola-molan nään.

Miul on ollu kaikenlaisia sukelluksia ja ihan hyvä homma on että kokemus karttuu ja näkee toimintaa jos jonkinmoista. On ollu sukelluksia mis on maski vetäny koko ajan huuruu vaik kuinka oli hammastahnalla ja räällä rassattu. On ollu sukellus misä räpylä löpsötti koko ajan jotenkii päin vittua ja sitä sai nyhtää koko ajan. Oon aivastanu merenpohjassa. On ollu kreisei virtauksii ja kaikenlaista jännää. Mut kaikki tommoset asiat on pikkujuttuja sen rinnalla, et siä meres on mukana muita ihmisii. Saatana.

Yks erikoisvituttava tilanne oli ku ryhmässä oli mukana lapsi. Jumalauta. Miä meinasin tukehtuu rekulaattoriini ku sukellusope Miles tuuppas yllättäin sen naperon miulle hoitoon sukelluksen lopuks, koska tuli muutakii draamaa, yheltä tyypiltä loppu happi ihan täysin (miksei kertonu ajoissa et alkaa menee vähiin!!!!) ja Miles joutu häärää sen pölvästin kans ja iski sit miulle sen helvetin kakaran et hoia toi pintaan. Mitä vittua? Miä tiiän et oon aika hyvä sukeltaa jo, mut en noin hyvä, et kiinnostais saati osaisin yhtää ottaa vastuuta kenestäkää muusta. No, sain miä sen pikkujätkän pintaan, elävänä ja ehjänä, mut kamoon, kuitenki! En oo ollenkaa valmis tollasii ylläreihin.

Pahimmat sukellukset on ollu miulle kuiteskii sellasii mis mukana on ollu ihan totaalisia idiootteja, ja ne on kyllä ollu ihan aikuisia ihmisiä. Kanssasukeltajat, saatana. Vittu oikeesti, miä oon potenu veen alla aika koviakin ärsyyntymiskohtauksia. On tullu samanlaisia oloja ku mitä miulla tulee usein (=aina) autoa ajaessa. Rattiraivo, siis.

Koska miähän olen maaliman paras kuski. Häkkisen Mika on kuulemma kaukaista sukua, että geeneis on taidokasta kurvailijanvikaa. Et mikä ihme se sit on et aina tulee SE TUNNE, et kaikki muut tielläliikkujat on idiootteja. Eikä se oo pelkkä tunne, se on TOTUUS! Sitä miettii usein (=aina) et  miksei miulla ole auton katolla jotaa ämyriä josta käsin voisin huuella ohjeita kaikille vitun törpöille jotka ei osaa eikä varsinkaan tajua? Ja miksei samantien oo sen ämyrin kylessä sinkoa, jolla vois ampua atomeiks ne pahimmat taulapäät sielt liikenteestä?

Ni vastaavaa fiilistä on pukannu nyt tua syvyyksissä. Onks se sit ehkä regulaattoriraivoks kutsuttava mielentila vai onks sille joku oikeekii nimi? Et voi vittu saatana. Se ei ehkä oo ihan hyvä juttu, että ku on 25 metriä vettä päällä ni iskee aika alkukantanen murhanhimo. Terveisiä vaan niille kavereille, jotka kerkes lohkasemaa et tulevat miun koulutettevaks sit jos miusta tulee joskus sukellusope. Miusta ei siis tule koskaan sukellusopea, ja suurin syy siihen on se, että miä varmaankin haluaisin hukuttaa kaikki oppilaani. Miä en pysty toimimaan rauhallisesti idioottien kanssa, ja sellasia väistämäti noissa hommissa joutuu veen alle viemään. Ja ne pitäs tuua sieltä viä hengissä takas pintaan! Miä en siihen pystyis. Siks miulle ei tuu sukeltelusta uutta uraa, suklailu pysyköön miulle ihan vaan harrastuksena ja pohjattomana kaivona johon heitän rahaa.

Miähä oon jotakuinkii tähä saakka pitäny itteeni ihan törkeen köpönä sukeltajana ja onnettomana alottelijana ja sellasena et en osaa  mitää ku vasta tässä pikkuhiljaa opin. Mutta nyt ku oon nähny oikeesti todella paskoja sukeltajia ni on noussu kupla päähän ja oon sitä miältä että miähän olen oikeesti aika hyvä sukeltaa. Se on fakta. Miä en meinaan helpolla kehu itteeni, koska siihen ei yleensä oo missään asiassa mitään aihetta, mutta sukeltaminen on asia missä oon parempi ku jotkuu toiset. Näin vanhaks sitä piti elää että löys ees yhen asian missä ei oo paskin kaikista. Se on hei aika kiva fiilis.


Oktopusi
Oikeesti! Miten on mahollista että tyypit jotka omien sanojesa mukaa on sukeltanu ympär maailmaa ihan vitusti ni ei silti tua veden alla tee muuta ku hortoilee ja törmäilee ja sinkoilee? Miten on mahollista olla oppimatta mitään? Ja oonko miä ymmärtäny jotaa väärin, vai eikö sukelluksilla oo se sukellusopastaja mukana vähä niiku sen takia että sitä siä veen alla seurataa ku se tuntee paikalliset huudilot, tietää mihin mennä ja osaa näyttää juttuja ja on ihan sellain turvallisuusjuttukii pysyy siin ryhmässä ja sukellusopaksen lähistöllä?

Oli yks päivä pari sukellusta mis oli miun lisäks kaks pariskuntaa, jotka ei todellakaa osannu eikä tajunnu. Miut paritettii divemaster-oppilas Joshin kans, pitämään perää, mikä on sinänsä ihan jees, kert Josh osaa, se on harmiton sukelluspari, se on sikakiva ja sil on pitkä tukka ja hyvä perse. Kyllä sen kanssa siis perää pitelee ihan enitaim, tirsk-kikati-kikati. Ja ohan se aitiopaikka sieltä perästä päi tarkkailla perseitten lisäks  sitä miten muut menee. Jos eellä menee hyviä suklaajia, ni niitä kantsii vilkuilla ihan oppimismielessäkii. Ja joskus siält perält voi kattella sitä ku muut sekoilee.

Ja ne mukana suklanneet kaks pariskuntaa olikii varsinainen sekoilushou. Jo pelkkä veneestä mereen pääseminen kesti perkeleesti ku ei osata ees sitä rotsia laittaa oikein päälle eikä varsinkaa tunnu olevan hajuakaa kamojen tsekkauksesta ja viimestää sit ku on kaaduttu vetee ni sit alkaa joku hässäkkä maskien kans, vaik eikö jumalauta sellaset asiat katota ENNEN ku sinne vetee molskahetaa? Varsinkii jos on sanottu, et virtausta on sen verran, et koitetaas sit päästä aika lailla nopeesti pinnan alle. Ilman muuta pohjaan pääsy kesti ihan vitusti (ite saan jo pienet rinsessakorvani aika nopsaan töötättyä siihen kuntoon et miun takia ei tartte kenenkää enää ootella) ja siel pohjassakii sit viel jotaa helvetin kriisiä päällä ja siin pojotetaa sit selvittämäs jotaa asiaa niin kauan et miul alko ihan päreet palaa. Uiskentelin siin aluks ihan muina märkäpukuina ympyrää ja koitin olla et ommmmmmmm-zeniläinen-mielenrauha-ommmmmm mutta ku tilanne ei mihkää tuntunu etenevän ni lopulta seisoin siä pohjassa äkäsenä, käet puuskassa ja puhisin vaa et vittu jee, tässä meneeki miun koko happi-eiku-ilmaputeli tyhjäks ja mitää ei oo nähty paitti tää vitun hiekkapohja.


Reippaan värisii kaloi
Ku lopulta päästii etenemää, ni molemmat kaks pariskuntaa sinkoilee miten sattuu, ei mitään tajua homman hallinnasta et miten pysytää öbauts siinä samalla tasolla missä se sukellusopas menee eikä lätsähetä päin koralleja tai singota yhtäkkii johonkii ihan muihi syvyyksii. Noi asiathan opitaa jo Open Waterissa, ja vaikkei niitä heti kunnolla hallittekaan ni kyllä ny jumalauta muutamalla sukelluksella oppii säätelemään syvyyksiään ja tietää mitä tehä jos tuntuu et alkaa vajota/nousta ilman et on tarkotus. Saatana. Ja ku ei sitä opastakaan pal katteltu, ku senku pojotetaa liki paikallaan ja ihmetellää jotaa saatanan kivenmurikkaa. Sukellusopas James koitti sielt viittilöiä aina et voisitteko pikkusen seuraa häntä ja pitää ryhmän kasassa mut ei nää apinat tajunnu mitään. Ja kert miun pari oli Josh joka on siis Lutwalassa pusaamas divemasterismiaan ni Joshilla oli peräpään vahtimisvastuu ja mein piti roikkua koko ajan viimisinä ja kattoo ettei noi pari pariskuntaa hoida itteensä ihan kusisiin paikkoihin. Miulla hirtti hermo aivan täysin ja jos ois voinu huutaa ni oisin sanonu kyllä erinäisiä asioita, ja oisin kyllä heilauttanu kansainvälistä käsimerkkiä jos niistä urpoista kukaa ois hetkeekää tarkkaillu mitä muu porukka ympärillä tekee. Mein toisen sukelluksen kohde oli viä kaikenlisäks sellain laiturinraato tua Gili Menon edustalla, ni tähä yleisee sekoiluun ja törmäilyyn ja paikallaan lillumiseen meni niin paljo aikaa, et ku vihdoin saavutettii se raato joka vilis kaloja ja kaikkee hianoo mitä ois ollu kiva töllistellä, ni siinäpä oliki sitte jo 50 minuuttia sukellettu ja tilanne se, että alko porukalla loppua hengitettävä eli eiku pintaa kohti. Saatana että riepo. Meinasin läppää ku se pahin tumpelo kaikista, texasilaisukko, kehtas ruveta keuhkoo venees et olipa ÖMEISING ja sit kertomaan kaikkia ihan kreisejä sukellustarinoita ku he on käyny ties missä sukeltamassa. Miten on mahollista että äijä ei vittu osaa muuta ku törmäillä koralleihin? Mitä vittua?

Eilen vitutti kans ku oli miun viiminen sukellus täällä toistaseks. Oli huikea, huikea hai-kokemus, istuskeltii siä merenpohjassa ja ihan viäressä makaili helvetin iso hai (white tip reef shark, taas). Pökert! Et sukellusosuus oli ihan silkkaa parhautta, mut kaikki muu vähä turhan rajua. Oli nimittäin ihan julmettu aallokko, eli kaikki pinnalla tapahtuva oli ihan yhtä helvettiä, mukaanlukien veneessä istuminen. Ja siä veneessä saatiikii sit siel myräkäs heiluu naamat vihreinä joku puoltoista ylimäärästä tuntia, ku yks porukka pykäs rescue-diver-harjotusta. Kepee harjotus meni vähän vituiks ja muuttu pikkusen oikeeks tilanteeks ku kadonnutta sukeltajaa harjotuksessa esittäny gimuli katos vähä niiku oikeesti. Loppu hyvin, kaikki hyvin, mut kyl vitunmoisessa aallokossa ja infernaalisessa kusihädässä veneessä lilluminen oli ihan silkkaa helvettiä. Oli niiiin lähellä etten kussu märkäpukuun, mutta viäl tälläkii kertaa kerkesin vessaan saakka.


Miun tarttee ostaa oma märkäpuku, siihen ehkä vois jotenkii vapautuneesti kuseskella.

Sukeltaminen, se on hianoo, mutta vittu niitä muita sukeltajia, saatana. Mut ny miä lähen äheltää veneelle ja siirryn Lebonganille SUKELTAAAAAAAA! Ihan vaikka idioottienkii kans, jos vaa nään molamolan! Jee!

Peeääs. vedenalaiskuvat on otettu snorklatessa.

Sukelluspuljun suloisin kollinpoikanen Hogan
Hogan rentoutuu
Kala
Triggerfishin soisin syävän ihmisiä
Sukkapuikkokala
Aina kauhee ähellys veneen kans ku laskuvesi pöllii sen alta meren. Miten se ny taas tällee?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sounds good. Siis sun toiminta, ei pölvästien. Kerro seuraavalla kerralla koralleihin törmääville "niin, tuhosit sitten korallin 10 vuoden kasvamisen tulokset, että jos menisit takaisin uima-altaaseen harjoittelemaan?"

T

Tsekkaa myös nämä