perjantai 14. syyskuuta 2012

Hollannin joulupukki


Jumalaare, miten voi olla etten ollu kuullukaan hullantilaisten joulupukista Sinterklaasista!!! En pihaustakaa, ennenku tavattii The Kokkojen kaa Kapasen saarella mukava hollantilain pariskunta ja tuli jostain syystä asia puheeks. Vissin juteltii yleisesti et mitkä asiat on mordorista ja mitkä on hullantilaisia, sellasia mitkä kaikki tietää tai pitäs tiätää. Mordorista tulee Nokia, Angry Birds, Nightwish ja Apocalyptica (muiden muassa), sauna, Mika Häkkinen ja Joulupukki. Hollannissa on tuulimyllyjä, puukenkiä, tulppaaneja, coffee shoppeja ja estoton Amsterdam.

Joulusta alettii sitte jauhamaan ja luultii The Kokkojen kans et nyt vejetään juntteja höplästä ku tyypit alko kertoo käsittämätöntä tarinaa heijjän jouluhommista. Ensinnäkää heil ei tuu se coca-cola-mainoksista tuttu joulupukki ollenkaa, eikä varsinkaa jouluaattona. Ne ei oo kuullukaan Korvatunturista. Heil on hahmo jonka nimi on Sinterklaas.


Tän kuvän jälkee ei tartte tuhatta sanaa
Sinterklaas asuu epsanjassa (siäl on lämpösempää ku jossai helvatan Korvatunturilla) melkee koko ajan, mutta tulee marraskuun lopulla höyrylaivalla sit hoitamaan hommia Hollantiin pariks viikoks. Viies joulukuuta Sinterklaas tuo kilteille ipanoille lahjoja, tuhmat ei saa mitää. Sinterklaasilla on pieniä apulaisia, joilla on - hämmentävää kyllä - kikkara tukka, musta naama ja isot punaset huulet. Pikkuapulaisten ulkomuoto on ruvennu viime vuosina oleen melkosen vaivaannuttava asia, varsinki ku ottaa huomioon Hollannin historian kolonialistisena mahtina ja ilmeisen viittauksen orjahommeleihin. Selitys onki kuulema nykysin se, että pikkuapulaiset on mustia vaan siks ku ne menee taloihin savupiippujen kautta.

Sinterklaasista löytyy tyhjentävä tietopaketti wikipediasta, tiätysti. Lukekaa jos jaksatte, miä en jaksanu ku vilkasta. Mutta sen pistin merkille, että tää hämmentävä Epsanjan aurinkon alla löhöövä neekeriorjaa pitävä hahmo on ilmeisesti niin vanhaa perua, että varsinainen joulupukkikii perustuu häneen. Hyvin paljohan yhtenäisyyttä näis hahmois onkii ja mitä tyypit meille kerto ni samalla tavalla siälläkii lapsia pelotellaa et jos et oo kiltisti ni Sinetrklaas ei tua lahjoja. Ja ensimmäinen kunnon kokemus kusetuksesta jokaisella ipanalla Hullannissakii on se, ku heille selviää se, ettei Sinterklaasia oo oikeesti olemassa.

Niin. Kohta on joulu.

Ei kommentteja:

Tsekkaa myös nämä