maanantai 3. elokuuta 2015

Hirnahdus

Sellanen hevosteluhomma, että tiätenkä en osaa olla puuttumatta, vaikka jo sata kertaa oon kelannu et pitäkööt tunkkinsa, miä keskityn vaan kissoihin. Mutta kun alko rassaamaan, ni alko rassaamaan. Ja kun rassaa niin tarttee tehrä jotain.

Onneks nyt on löytyny pari hevosmuijaa, jotka on ottanu vähän aktiivista otetta sillai et saatana, äksöniä kehiin, ei muuten muutu mikään. Ja miäki siinä vähän sitte koitan jotaa piäntä jeesiä touhottaa sekaan. Oon luvannu mm. painattaa jotain "näin huolehit siun ponista oikein"-lehtisiä jos joku sellasia indonesian kiälisiä fläbäreitä tekee, ja sillai. Ja lupasin ruveta huuteleen, että josko Mordorinki konijengi intoutuis tekeen jotain roinakeräystä Hiekkakikkareen taksi- ja duunariponien hyväks. Asia sai jo kannatusta ku feispukissa kiekasin, mutta pyyettiin julkisempaa postausta aiheesta et mitä tarttee ja mitä hä.


Ok, faktaa: en tajua hevosista mitään. Niil o neljä koipee, kaviot, ne sanoo ihahaa ja ne on pelottavia. Paikalliset hevot täällä on pieniä, eli kokoluokkaa poni. Isoja oikeen hevosen kokosia hummia on kans muutama, mutta ne on lähinnä joienki täällä asuvien hevostyyppien omia lemmikkihepoja. Avustusten tarpeessa olevat hevoiset on taksihepoja eli cidomoja ja duunarihepoja. Taksiponit vetelee perässään kärryjä joilla kuskataan ihmisiä ja sit on noi duunarikonit, jotka roudaa kaikkea muuta.

Marraskuun lopulla on tulossa hevosklinikka, ja siä hepoille laitetaa uusia kenkiä ja niitä lääkitään ja koitetaan kouluttaa ohessa hepojen omistajia et hei jos tällee hoiat ni tosi jees.

Eli jos siä plokin lukijoissa on hevosihmisii ni miten ois piänen roinakeräyksen järkkääminen Hiekkakikkareen ponien hyväks? Ei tarvi olla uutta ja kiiltävää kamaa, kuhan on käyttökelposta. Jos rompetta löytyy ni sitte niien kuskaus tänne jos hoituis niin, et aina ku joku on tulossa, ja ois pakaasissa tilaa ni noukkis mukaansa sen verran heppakamaa ku kyytiin mahtuu.

Kipeimmin tarvetta olis tämmösille (suora kopio miulle laitetusta viestistä, en ala ees yrittää kääntämistä suameks koska min hevossanasto on aika köpö):


  • Hoof picks, 
  • Curry combs for brushing their mane, 
  • bridles and bits for horses with 3 1/2 inch to 4 inch wide mouth. 3 1/2 inch is the best size to get for the average Indonesian horse. Don't choose ones with thin bars inside the mouth, it hurts the gums
  • protection going on the gear to avoid rubbing
  • wound cream
  • dewormers


Emmiä tiiä, mitä nyt hevoisen hyvään hoitamiseen tarvitaan?
Hevot on siis duunarihepoja eikä mitään kouluratsuja, ravikoneja tai esteheppoja. Ettei niiku tarvitte mitää satuloita postittaa. Ja jos siä ny jotkut talliporukat innostuu kerään lahjotusroinaa tänne ni laittakee miulle meiliä, ni säädetää sitte jotenkii romppeitten tänne saaminen! Kiitos ja ihahaa.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä se saat aikaiseksi! Mitään tavarakeräystä en näillä yhteyksillä saisi aikaan, mutta käänsin tuon tekstin, niin kenties tavoittaa suomalaiset paremmin.

Kaviokoukkuja
Piikkisukia
Suitsia ja kuolaimia koossa 9-10,5cm, paras 9cm. Ei liian ohuita kuolaimia.
Kärpäshuppuja, turpaläppiä yms jotka kiinnitettävissä valjaisiin
Haavavoidetta (esim helosan ja antiseptiset voiteet)
Madotuslääkkeitä

Itse lisäisin listaan pintelit ja pölyharjat, kyllä duunarihepotkin saavat hiertymiä, jos niitä ei harjata varusteiden alta.

Tsekkaa myös nämä