torstai 2. lokakuuta 2014

Töitä pitää siun tekemän. Paitsi jos siul on kreisisti massii.

Kysy & Vastaa -palsta täällä taas pitkästä aikaa. Hei vaan kaikille! Nyt tartun aiheeseen, josta on aikojen saatossa miulle tullu useampiakin viestejä. Aihe on aina sama: miten siäl maailmalla ja varsinki jossain tropiikissa vois ittensä elättää.

Esittelen tässä muutamia vaihtoehtoja. Kaikki näistä onnistuu varmasti helpoiten jos oot oleskellu mestoilla jo sen verran, että tunnet ihmisiä. Koska niin täällä, kuin muuallakin, asiat hoituu sutjakammin kun ne hoitaa sillai tutunkauppana tai on ees luotettavia tuttavia joilta kysyä neuvoa. Ja sana kiertää ja pienistä puroista iso joki ja sillai.

Rupee sukellusopettajaks. Tarkoittaa siis dive instructoria, pelkkänä dive masterina ei tienaa ku vähä nuudelirahaa. Sukellusopet täällä työllistyy varsin hyvin ja helpolla. Jos on vakkariduunissa ja paiskii hommia ihan tosissaan, on mahollista tienata parikin tonnia (euroina) kuussa, high seasonin aikaan. Tie sukellusopettajaks vaatii kuitenki hintavan sukelluskoulutuksen, ellei siulla sellasta ennestää jo ole. Tämmönen polku on kahlattava: Open Water Diver - Advanced Open Water Diver - Emergency First Response (ensiapu) - Rescue Diver - Dive Master - Dive Instructor. Tämän pläjäyksen hinta kaikkinensa on tuhansia euroja, ja sen päälle vielä joitain pakollisia hankintoja (sukellusvarusteita, vähintään oma sukellustietsikka ois hyvä olla).

Rupee yrittäjäks ja perusta turismista elävä bisnes. Eli lähinnä osta/rakenna/vuokraa majatalo tai ravinteli tai  baari. Kohtuullisen helppo keino tienata elantoa, koska turisteja täällä riittää. Vaatii tietysti pääomaa jolla alottaa, varsinki jos aikoo ostaa ja/tai rakentaa. Vaatii myös pitkää pinnaa. Minimi on varmaan joku sellanen neljän huoneen majatalo ja jos se on tasokas ja asiakkaita riittää ni sillä elää jo aika hyvin. Baarin tahi ravintelin on syytä sijaita hyvällä paikalla, rantaraitin varrella tai ainaki ihan lähellä. Vaihtoehto on tietty sekii, että ostat majatalon/ravintelin ja annat sen pyörittämisen muitten käsiin. Joko vuokraamalla koko paskan poies tai palkkaamalla sinne pomon joka hommaa pyörittää. Sitte senku elelet vuokratuloilla tai käärimilläs voitoilla, räit kattoon ja elät stressitönnä.

Eti oikee työpaikka. Länkkäreitä on täällä töissä lähinnä pomo-tasolla, eli ravintolapäällikköinä tahi hotellien/majatalojen/sukellusfirmojen pomoina. On länsimaisia kokkeja kans nois hianois ravinteleis. Perusduunareiden hommat on käytännössä täysin paikallisten hallussa ja sellasilla liksoilla mitä ne saa (noin 100 egee kuussa) länsimainen kermaperse ei ees sänkystä nousis. Mut esmes majatalon pomona saat säännöllistä palkkaa ja siulla on parhaassa tapauksessa siinä ohessa mahollisuus tehä itsenäistä pientä bisnestä, jos majatalon omistajalle se sopii. Esmes voit ottaa provikkaa majatalon asikkaille järkkäämistäs retkistä tai kuljetuksista. Jossain paikoissa majatalon omistaja maksaa siulle myös provision kaikista asiakkaista joita majatalossa käy, kun hoidat varaukset ja muut hommelit tip top. Voi olla että saat jopa pyörittää minibaaripisnestä omiin nimiis, eli ostat kalja- ja limpsalaatikoita omalla rahallas ja käärit voitot ku majatalon asiakkaat jua minipaarit tyhjäks.

Osaa jotain tarpeellista ja myy ittees. Jos oot tietsikkanero ni jossain on koko ajan joku tietokone/netti-ongelma jonka selvittäminen on täällä ihan yhtä helvettiä kun ei oo oikee ketää kenelle soittaa. Jos osaat tehä nettisivuja ni tee nettisivuja, pongaa paskoja nettisivuja ja mee mestoille tarjoomaan palveluksias. Jos oot kampaaja, leikkele ihmisten tukkia. Jos oot joogaope ni saarten joogamestoissa saattais olla tarvetta ainaki satunnaisesti.  Nuuski ja selvittele mitä täällä tarvittais ja mitä puuttuu ja iske markkinarakoon ku sellaseen törmäät.

Tee duunia etänä Suomeen. Jos oot alalla jonka hommia voi hoitaa etänä mistä vaan ni onneks olkoo! Täällä eläminen ei paljon rahaa vaadi, jos Mordoriin vertaa, joten jos on Mordorin liksoilla ni ei siinä tarvitte ittiään työnteolla näännyttää että tienaa kuukauden elannon.Jos täällä meinaa virallisesti tehä töitä, ni tarvittee tyäluvan. Sen nimi on KITAS. Jos siä löyät työpaikan, oikee semmosen vakituisen ja kunnollisen, ni useimmat paikat kyllä järjestää siulle sen kitasin. Sen kustannukset joudut yleensä maksamaan ite, eikä se oo halpaa lystiä. Siihen menee helposti noin 1500-2000 egee kaikkine oheiskuluineen ja se on voimassa vaan vuoden. Kitasin hankkiminen vaatii rajua paperisotaa, jonka tosin yleensä hoitaa se siun työpaikka sekä heiän käyttämä lakimies. Lisäks hommaan kuuluu ramppaamista lähimmällä Imigrasi-toimistolla, sekä pyrähdys maasta ulos ja jossain muualla olevassa Indonesian lähetystössä vierailu paperisodan viimeistelyä varten. Lisäkustannuksia tulee jos haluat tuon Kitasin voimassaoloaikana poistua maasta ja tulla viälä takasin: siitä joutuu maksamaan jonku erillisen hässäkän, että Kitas on vielä voimassa ku tuut takas.

Hyvin paljon täällä porukka tekee hommia ilman asianmukasia lupia. Se on tietysti hiukkasen riskaabelia hommaa ja vaatii tietynlaista seikkailunhalua ja riskinottoa. Imigrasi-tyypit tekee välillä ratsioita, erityisesti sukelluspuljuihin, ja vyäräävät luvattomia sukellusopettajia putkaan. Sieltä pääsee toki pihalle rahalla ja rahalla hoituu moni muukin asia (esim. uudet viisumit vaikkei maasta poistukaan). Muistaakseni laki kieltää jopa vapaahetoistyön tekemisen turistiviisumilla, mutta sitä vissiin katotaan vähä läpi sormien.

Elä siis tee niiku mie oon tehny, vaan tee niiku mie sanon. Hoia lupahommat kuntoon jos oikeesti ja virallisesti töitä meinaat täällä tehä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

:D
Sä oot hiano ihminen!
Kiitos näistäkin valaisevista ohjeista..

Tsekkaa myös nämä