maanantai 27. helmikuuta 2017

Rantojen raivaus, Päivä NelijäEi tuukkaa viäl kissajuttuja, vaan lisää asiaa tästä meneillään olevasta rantojen raivaamisesta. Tää on nimittäin niin jännää! Ja asiasta on miulta nyt niin paljon kyselty, että kollektiivisesti infoa tulee tässä.

Saarihan siis muodostuu näin: on meri, sen jälkeen hiekkarantaa, sitte tulee rantakatu ja rantakadun jälkeen vapaata mellastusta eli kauppoja, kuppiloita ja majataloja.

Sääntö on ollu aina se, ettei rannoille saa rakentaa. Rantoja ei myöskään voi omistaa. Rannat kuuluu kaikille, ja vesirajaan tarttis olla joku 30 metriä ennenku minkäänlaista kiintiää rakennusta saa olla. Tilanne täällä oli vuosien saatossa pikkuhiljaa valunu sellaseks, että rannat rupes olemaan täynnä rakennuksia, ihan tömäköitä betonitönöjä, ravinteleita, kauppoja, hieromalaitoksia ja ties mitä bizniztä. Monessa kohin ei hyvällä katottu, jos siähen rantahietikolle menit pyyhettäs levitteleen ja sen päälle eteerisenä kellahtamaan, annettiin ymmärtää että hei, siun pitää meiän kuppilasta ostaa jotain ni sit saat olla.

Kaikki, painotan KAIKKI, rakennukset ja bisnekset rannalla on täten ollu laittomia. Mutta kun naapurikin, ni mie kans. Siivu turisteista jokaiseen taskuun, kiitos. On ollu erittäin hyvin tiedossa, että tämä peli ei loputtomiin vetele. Rantojen raivaamisesta kulki huhuja jo 5 vuotta sitten, ja tässä on vaan ooteltu, että millon jotain oikiasti tapahtuu.

Jo kuukausia sitte kaikki rannoille rakentaneet biznixet sai kirjallista ukaasia, että raivaus on tulossa ja se tapahtuu helmikuussa 2017. Mutta koska Indonesia, niin ei voinu tietää pitääkö aikataulu ollenkaan paikkaansa. Kyllä se nyt kuitenki tässä viime viikkoina on selkeesti ilmi tullu, että nysse rytinä oikiasti on tulossa. Takaraja oli viime perjantai elikäs 24.2. Jollei sillon ollu ranta puts-ja-plänk ni univormusetät tuli kyllä pyytämättä auttamaan.

Usiat paikat otti tilanteen nöyränä vastaan ja purkivat ja siivosivat rantarakennelmansa ihan itte. Osa taasen ei uskonu eikä laittanu tikkua ristiin, ei ees siinä kohin kun armeijan ja polliisin ukot tuli laumoina mestoille ja kaivinkone alko kaatamaan rakennuksia. Eräässäkin hulppeessa hotellissa oli huhujen mukaan asiakkaat istunu rantakuppilassa aamiaisella ihan ilman huolen häivää, ei ollu kerrottu ollenkaan että jotain suattaa tapahtua. Siinä oli varmaan monella aamiaismunaa väärässä kurkussa kun paikalle perjantai-aamuna pelmahti lauma ukkoja aseet tanassa ja kuppila rupes ympäriltä kaatumaan.

Nyt eletään paivää numero 4. Armeija ja polliisi on yhä sankoin joukoin saarella. Äsken kaivinkone posotteli tuosta ohi, ja ohimennessään hajotti kaiken mitä vielä rannan puolella tietä oli pystyssä.Miten tästä eteenpäin? Rakennusromua on rannoilla vielä ihan helvetisti. Tiettävästi rojua roudataan Lombokille, ja aikan paljon näyttää myös kierrättyvän. Siellä sun täällä paikallisten asumusten pihoilla on puupinoja ja muuta käyttökelposta, mitä on käyty tuolta purkutyömailta keräämässä parempaan talteen. Ittekin olen käyny korjaamassa talteen kaikenlaista pientä (ns. paanukattojen paanuja, niistä askartenpaskartelen viittoja uuelle kissakaupalle, sitte ku se joskus on pystyssä). Paljon on myös ollu nuotioita rannoilla männäiltoina, se on varma. Heinäkattojen jäänteet roihuaa kivasti.

Siihen nousee Egoisten uus ravinteli

Monet rakentaa parhaillaan rantakadun toiselle puolelle kakkoskerroksia, ellei satu olemaan ihan maan tasalla tilaa laittaa kuppilaa siihen. Kakkoskerroksista voipi moni olla sitäkin mieltä että ai kauhee, mutta monet näyttää tekevän uuet pytingit aika hyvällä maulla. Sieltä kelpaa sitte yläkerran terdebaarista tuijotella merelle, koska näkymä on nyt esteetön.

Ja suurin osa porukasta on ottanu tämän aika positiivisella mielellä vastaan. Vaikka biznez on nyt vähän käymistilassa, monella on mestat kiinni (mm.Egoistessa) niin kyllä tunnelma on silti erittäin jees. Miä uskon myäs että turistit arvostaa sitä, että nyt täällä on oikiasti sitä hiekkarantaa silmänkantamattomiin, turkoosi meri siinä liplattaa. Ja ei täällä nälkään kuole, ravinteleita on ja on aina ollu muuallakin kun rannoilla.

Aina on tietty niitäkin, jotka ei näe missään mitään hyvää. Monella on ollu pinna helvetin kireellä tämän raivaushomman takia, varsinkin jos on kalikka kolahtanu omaan tahi ystävien nilkkaan. Toki tässä on sekin puoli, että rantabiznexien mukana monelta lähti työpaikka alta, mutta kunhan nuo uuet kakkoskerrokset valmistuu niin työvoimaa taas tarvitaan. Jotkut ei myöskään millään suostu tajuamaan, että rantarakennukset on kaikki olleet laittomia. Se on ihan sama onko se ollu länkkäriomisteinen, paikallisjätkien risukasa-tyyppinen kuppila, porhojen jakartalaisten tai kenen hyvänsä pykäämä pytinki: tasapuolisesti KAIKKI on olleet laittomia ja ne on nyt vedetty nurin. Rannoilla ei nyt sallita MITÄÄN kalusteita tahi minkäänlaista bisneshommaa, ei kenellekään.

Mitä mieltä itte tästä olen? Sitä mieltä, että jesssssss, tää on mahtavaa! Okei, miusta pitäis sallia aurinkovarjoja ja rantapetejä, mutta siinä on sekin puoli, että kukas ne omistaa. Jokuhan ne aina omistaa ja siitä seuraa sitten taas se, että rannalla pyörii biznez ja tähän miun omistamalle rantapetialueelle ei ole muilla asiaa ja siihen ei turisti saa kellahtaa jollei jotain korvausta rantapetin käytöstä anna. Ja siitä se nopiasti taas lähtis lumipallo vyörymään. Rantapetiarsenaali tartteis jonku suojan yöks ja äkkiäkös siähen nousis joku bambuhökkeli sitä varten, ja jos bambuhökkeli ni miksei pieni risubaari ja siinä sitä sitte taas oltais, naapuri alkais laittamaan vähä parepaa baaritiskiä ja kylkeen alkais nousta kauppaa ja ties mitä. Eli se on kaikki tai ei mitään, koska muutoin ihmiset ei tajua.

Toki kaiholla muistelen aikoja kun Kakkosen Koralpiitsillä oli rantabaari ja regeikemu ja heinäkattoset makaamot. Oi niitä aikoja. Mutta kun heilläki se homma karkas täysin lapasesta ja rupes nousemaan kauppaa ja hieromalaitosta ja helvetillistä katosta ja muuta paskaa ni tunnelmahan siinä tyystin pilaantu.

AIJJETTÄ! 


Mutta on tää jumalauta kertakaikkisen hienoa. En malta kissakaupallakaan oikeen pysyä aloillain, ku koko ajan ramppaan tuohon rantakadulle tuijottamaan että kuinka upialta näyttää. Siitä näkee suoraan merelle, Menolle asti. Jumalattoman hianoa. Ja uskon että meistä monella jotka täällä pysyvästi ollaan ni tunnelma on kertakaikkisesti plussan puolella. Kun ollaan vuosien saatossa nähty se muutos mikä täällä on tapahtunu. Joskus sillon muinoin kun rannat oli rantoja. Ja nyt on kyllä selkiästi otettu askel taakse päin, ja se on hyvä suunta se.

Monella onkin näinä päivinä sellanen huumatun lehmän hymy päällä kun tuota rakennuksista tyhjää rantaa kattellaan. On se hiano!


Eilisen ja tän päivän kuvasatoa tähän lopuks.Ei kommentteja:

Tsekkaa myös nämä