sunnuntai 16. joulukuuta 2012

En sovellu!


Ylläolevan tiedotteen lähetti Kela. Mordorin Kela. Että näin. Miä se en sitte sovellu mihinkään. En enää ees sosiaaliturvaan! Oon niin rebel, aina outsiderina kaikesta! Feelis on tosi anarkistinen ja punk.

Olin tietonen että tämmönen päätös voipi tupsahtaa kun lorvailee maailmalla yli vuoden. Tuossa joku aika sitte Kela jo laitto selvityspyyntöä että mikä on tilanne. Kuvittelin, tyhmä ja hyväuskonen ku oon, että kun oon tänä vuonna saanu elokuulle saakka Suomesta hiukan palkkatuloja (joista kuuliaisesti verot ja sossumaksut maksettu), kun miulla on Mordorissa pysyvä tyäsuhre, kun miulle on siellä asunto valmistumassa, kun reissuni ei kuitenkaan jatku loputtomiin, ni et näillä perusteilla säilyisin ikäänku byrokratian rattahissa. Mutta ei! Olenhan ulkomailla, eikä miulla ole Suomessa tällä hetkellä asuntoa ja kotia (kumma muuten tuo sanamuoto tuossa: että on oltava asuntoa JA koti?).

Päätösestä vois valittaa, jos jaksais, ja jos löytäis jostaa faksilaitteen. Koska valituskirjelmä on toimitettava joko henk.koht. tahi faksilla. Mordor, se se on tekniikan huipulla vuonna 2012! Mutta en valita, kaikki yllä olevat argumentit esitin jo selvityspyynnössä, plus min kaveri soitti Kelaan ja kysy viä uuellee ja sieltä sanottiin suoraan että ei kannata valitella. Tuo "asumisperuste" on niin yksiselitteinen et siin ei oo mitää piipittämistä.

Ensimmäinen reaktio oli pään räjäyttävä vitutus kun nää laput lukasin (kaveri kenkä luo mun postit menee ni skannas ja meilas nää miulle). Fiilis oli että haistakaa kaikki paska, perukaa kansalaisuus samantien, saatanan mulkut, tässäkö on kiitos vuoskymmenten ajan veroja maksaneelle puurtajalle? Vitutuksen syy ei ollu se, että pitäisi palauttaa kela-kortti (jep, oli oikee huutokirjaimin tämä pyyntö mukana, ikäänku sillä vitun muoviläpyskällä täältä käsin mitään tekisin, saati ees Mordorissa, KUN EN KERTA ENÄÄ OLE KELAKORVAUSKELPOINEN!), vaan se, että matkavakuutuksen voimassaoloehto on tuohon kela-korvaukseen oikeuttuna oleminen.

Näinpä ollen 1.11.2012 alkaen miun matkavakuutus ei siis ole ollu voimassa. Luajan kiitos mitään ei oo sattunu, mutta ei miuta varsinaisesti ilahduta fiilis siitä et jos nyt jotain käy ni ei minkäälaista turvaa alla. Vakuutusyhtiöstä ootan viä tietoo että maksavathan he pliis takasin vakuutusmaksut 1.11. alkaen pliis. Ku kerkesin jo 6 kk jatkon matkavakuutukseeni kinuta ja sen maksaa. Se oli muutamat sata euroa, eikä se oo tässä budjettikriisitilanteessa mikn pikkusumma.

Nyt selvittelen vaihtoehtosia vakuutuksia maailmalta. Ku oon tämmönen nynnerö, että mielenrauha menee jos ei oo vakuutushommat kunnossa. Ja kaikki tietää murphyn lain, ni se on salee et kohta sattuu jotaa ja vähintääki miulta pöllitää kaikki. On olemassa kansainvälisii jotaa vakuutusfirmoi, Worldnomadsei, Worldwideinsure ja muita, jotka myöntää reissaajille vakuutuksia, pitkiäkin, ja jotkut jopa sopuhinnoin tiettävästi. Mut mistä niistäkii ja tietää, et korvaako ne sit ja mitä ja miten.  Sellasia asioita selvittelen täs nyt. Kiinnostaa ku kilo paskaa. Ois pitäny hokata jo ENNEN lähtöä tutkii myäs nää internäsönäälit vakuutusfirmat, kert mitä nyt oon tsekkaillu, ni ainakii hinnoilla osa päihittää Mordorin vakuutusyhtiöt kirkkaasti. Mut emmiä sillo tullu ajatelleekskaa et vakuutuksii vois ottaa muualtakii ku tapioloist tai fennioist ja mitänäitänyon.

Jos teil on kokemuksii noist tommosista ulkomaalasista reissaaja-vakuutusfirmoist ni pistäkees viestii.

Tämän sai-raan mielenkiintosen byrokraattisen katsauksen halusin näin nyt julkisesti jakaa, kert tää voi olla asia joka ei monelle mieleen tuu, ku pitemmälle reissulle lähtee. Max. vuoden reissaajilla ei oo tätä huolta, mut jos ollaa maailmalla yli vuos ni näin voi käyä, jos Kela saa jostaa vihiä et on lähetty lorvailee maailmalle. Miun tapauksessa ilmotin Kelalle asiasta ihan itekin, mutta tieto menee heille toki maistraatistakin. Maistraattiin miun oli pakko käyä kertomassa tilanne koska luovuin asunnosta ja miusta tuli ikäänku vailla vakituista asuntoa oleva, ja siinä yhteydessä piti joku syy esittää et mites ny tällee. Mut jos vaa lähtee, eikä huutele mihinkää byrokratian rattaisiin et lällätilää, oon matkoilla, ni tsägällähän voi olla et saa olla reissussa niin pitkää ku hotsittaa, eikä Kela tiiä lainkaa et siä vaa porskutetaa kelakorttia heilutellen jossaa tropiikeis like there's no tomorrow.

Sitä en muuten tiiä mistä helvetistä ne on repiny tonne ton Thaimaan? Siäl en oo käynykää täl reissul, ja muistaakseni maistraatin papruihinki tartti laittaa vaa ensimmäinen kohde ulkomailla (Hong Kong). Tutkimattomia ovat Kelan tiet.

Ja sit kommentoisin viel ihan vaa yleisenä mielipiteenäni, et oiskohan tämmösiä säännöksiä pikkusen syytä päivittää? Maailma on vähän toisenlainen nykyään, ihmiset voi tehä töitäänki mistä pallonkolkasta tahansa ja muutenki liikkuu enemmän, enkä miä usko että tämmöset yli vuoden reissut on mitenkää harvinaisia enää nykypänä. Ja ku aina toitotetaa sen vakuutuksen tärkeydestä, ni miten niissäkii se kela-korvaushomma on ehtona? Oon vähä ymmälläin.

Tää asia muuten nosti miun feispukissa mahottoman keskustelun, ku sinne kiukuspäissäni ekana kävin räjähtämässä statuspäivityksen aiheesta. En muista onko mikää miun höpinä ennen moista kommenttikasaa keränny. Kiitoksia kaikille kanssain asiaa vatvoneille!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Höh, sellasta se on se Kelan meininki. Itse oon kauhistellut samaa monen ulkomaaalaisen apurahatutkijan kohdalla Suomessa, koska ilman Suomen sosiaaliturvatunnusta ei heru suomalaisia vakuutuksia jne.. pdiempi juttu. Tsekkaappa täältä ideoita vakuutukseen:

http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=27345.0

Ana kirjoitti...

Onpas persheestä. Jos saat selville emailin semmoselle nomadille kuin Päivi Kannisto niin sen luulisi tietävän kaiken kans.väl. vakuutusjutuista, koska se on reissannut jo jotain 8 vuotta. Varmaan on Facebookissakin.

Anonyymi kirjoitti...

Ei siinä mitää ihmettelyä ja persheilyä ole. Oma valinta! Jos on veronmaksuvelvollisuuksia, on joitain etujakin.

Jollet loisi Suomessa, et kuulu muiden veronmaksajien kustantamien etuisuuksien piiriin. Kaikkia etuja kun ei voi saada joka paikastakaan.

Onneksi siihen Kelan hommaan ja etuuden piiriin voi liittyä takaisin - jos nyt palaa Sohjolaan...

Dr. Otam

Anonyymi kirjoitti...

Check DAN.

T

Tsekkaa myös nämä