torstai 18. joulukuuta 2014

Sambal ja näin se tehään

Sambal on läsnä indonesialaisten jokaisella aterialla. Siltä miusta ainaki tuntuu. Se on vähä niiku indonesialaisten kepsutti. Sambal on hyvää ja tulista soossia, kelpo dippi mille tahansa. Itte tykkään paistettua tempeä särpiä sambalin kera.

Miul on Taalasmaahommat menossa taas ja pojat justiisa laittovat ittellensä ruakaa. Heil on riisiä, kanaa, tempeä, munakasta ja perunia. Ja kauhia vadillinen sambalia kylkiäisenä, tietenki.

Ja sambalin tekeminen o helppoa ku mikä, jos vaan jaksaa ja viittii. Miä näppäränä plikkana vahtasin just viäressä et kui tuo mainio soossi oikeen tehtiin. Opastus kuvien kera next, olkaa hyvät. Suosittelen lämpimästi testaamaan ihan siellä kotikeittiöissänne!

(peeääs. Oli muuten helvetin tulinen sambal. Pikkusen maistoin ja meinas räjähtää pää, liäkkiä pukkas joka tuutista ja makuaisti meni varmaan loppupäiväks. Itse laittasin ehkä varovaisemmin hiliä ja enempi tomaattia.)

Ekana tarvitaan chiliä. Nää on semmosia piäniä pikkurillin kokosia veitikoita.
Hilit muussataan, siämeninee päivinee

Garam eli suala. Sitä hippusellinen.

Toinen hippusellinen umamia

Kolmas hippusellinen tätä joka on jotain.

Sinne muussattujen hilien sekaan ja höyhennetään niitä hetkonen

Sitte pilkotaan pari tomaattia sekaan

Ja survotaan tomaatteja niin maan perkeleesti

Möyhent möyhent

Ja kas, siinähän meillä jo onkin vati valmista sambalia.

4 kommenttia:

Kiljukelluja kirjoitti...

Toi joku joka o jotain on palmusokeria?! Me raahattii sitä mordorii sellanen iso implantin kokonen(ja muotonen) köntti, nerokasta ainetta.

Anonyymi kirjoitti...

Jee jee ruokaa!

Mä ehdotan että tuo joku joka on jotain olisi katkaraputahnaa? Tunkeeko indonesialaiset sitä joka paikkaan? Tosin kerran mulla oli purkkitettua sambalia, joka mukamas maistu minun mielestä kalakastikkeelle tms. mutta ei ollut ainakaan ainesosaluettelossa mitää semmosia.

Tai ehkä joku joka on jotain on vain currytahnaa tai chilitahnaa? Kun muuten tuossa on aika vähän maustesekamelskaa, jota odottaisin sambalissa olevan. Ja entä valkosipuli! Kyl se varmaan o jotain tommosta tahnaa, jossa on valkosipulit messissä...

Patzy kirjoitti...

Selvittelin ruskean köntsän asiaa eilen kun pojat teki taas sambalia. Nyt laittovat siihen myös valkosipulia, ihan helvetisti. Eri variaatioitahan sambaleista toki on. Eilinen valkosipulinen oli niin töpäkkää settiä että järki meinas lähteä. Tulisempaa ku edellinen, koska eivät hilissä pihtaile nuo Majatalon poijaat.

Se ruskea köntsä on kuin onkin katkaraputahnaa, sambalia oli vääntämässä gubbe ken puhuu enklantia ni miäki nyt sit tajusin. Rupes ahistamaan koska kasvissyöjähän tässä koitan olla.

Anonyymi kirjoitti...

Jälkikäteen olen tätä matkaa seurannut (Elämähän on matka...). Jotenkin koukkuun jää vaikka paljon luenkin silleen harppomalla ja sitten taas pysähyn hetkeksi oikein tavaamaan. Tämän päivän kohdalle pysähdyin siksi, että heti huomisen päivän kohdalla sain kenkää taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Epäilenmpä kuitenkin, että kohdallani oli "parasta ennen" päiväys päässyt menemään ohitte ja se oli se oikea syy. No nytpä sitä voisi ruveta miettimään että millä ilveellä saisi riittävästi varmuusvarastoa että pystyisi järjestämään asiat jossain kaukana poissa. Nythän on nimittäin niin, että kaikki työnantajat kyllä näkee sen viimeistään haastattelussa että ei ole tämä kaveri se 18 vuotias 30 vuoden kokemuksella tuoremmista teknologioista. Joten pitänee keksiä jotain ihan muuta.

Tsekkaa myös nämä