sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Dear Eki

Kysy & vastaa -palsta aukeaa än yy tee NYT. Kaikki kaksi lukijaani on lähestyny kysymyksillä, joten minäpä kaikkien alojen asiantunijan ominaisuudessa vastaan. Lisääkin saa kysymyksiä esittää, pistäkää tuonne kommenttipoksiin jos tein miältä joku asia askarruttaa. Esim. miksi peräaukkosi on aivan musta tai mihin valo menee kun se sammuu.

Nimimerkki Anonyymi tiedustelee miten rutku duunari pääsee ulkomaille.

Miten työ kaikki ulkosuomalaiset sinne asumaan pääsette? Oon ehken hidas ymmärtää, mut kun minä en vaan ymmärrä! Että jos tavan myyjän rutku duunari haluis muuttaa jonnekin tropiikkiin, niin miten se onnistuu? Mistä vaan löytyy raha ja duuni jajaja, minä vaan haluisin pois täältä, mut tuntuu hyvin kaukaiselle haaveelle se vain. Saahan sitä jotain säästettyä tottakai, mut entä sitten sen jälkee, kun oot pienen säästön saanu jemmattua poistumista varten? Miten sinne maailmalle onnistuu jäämään, ettei joudu takas tulemaan? Auttakee onnetonta te viisaat pois päässeet :) 

Päde vastaa: Ulkomaillehan pääsee miten vaan, mutta lentokone on aika kätevä, jos pitemmälle aikoo mennä. Mutta noin niiku vakavasti puhuen, ni ei tuo tommonen yleinen eläminen ulkomailla - oli maa mikä hyyvänsä - ole sen kummempaa rakettitiedettä ku Mordorissakaan eläminen. Siä tarvit katon pään päälle: vuokraa asunto. Tarvit rahaa elämiseen: eti töitä. Sekä asunto että työpaikka löytyy kun ettii ja kyselee. Ei oo olemassa mitään helvetin täyden palvelun pakettia että "muuta ulkomaille" ja sitte kaikki on valmiina jossain viidakon kupeessa oottamassa että rutku duunari tulee ja rupee asumaan ulkomailla. Asioiden järjestely vaatii omaa aktiivisuutta, vaivannäköä ja sinnikkyyttä.

Miä oon hokenu täällä plokissakin moneen kertaan sellasta mantraa että tärkeintä on ASIOIDEN OIKEA TÄRKEYSJÄRJESTYS. Jos siä kaikista kaikken eniten haluat lähteä Mordorista ns. uittuun, niin se onnistuu kyllä jos se asia on siun tärkeysjärjestyksissä ykkönen. Kaikki muu on sitte toisarvosta. Siun pitää vaan miättiä mitä siä elämältäs eniten haluat. On helvetin helppoa hokee että vittu kun ois kivaa asua jossain tropiikissa mutta emmiä pysty. Kun duuni ja miäs ja lapset ja jouluki on tulossa ja asuntolaina ja kaverit ja sukulaiset ja Suomen kesä. Mutta ei ne oikeita esteitä ole ne duuni ja miäs ja lapset ja joulu ja asuntolaina ja kaverit ja sukulaiset ja Suamen vähäluminen kesä, siinä ei ole kun yks este ja se oot siä itte ja se mitä siä elämältäs haluat. Tekosyitten taakse on helvetin helppo piiloutua, ja se jumittaminen tutussa ja turvallisessa ei vaadi juurikaan vaivannäköä. Mutta jos siä haluat muuttaa ulkomaille ja laitat kaikki paukut sen asian toteuttamiseen ni kyllä se onnistuu.

Jos kiinnostaa tietää miten miä asiani hoidin ni olkaa hyvät ja menkää lukemaan plokia aivan alusta saakka, siel oon kertonu kaikki kirpputorireissut ja säätämiset ja äheltämiset. Ploki alkaa toukokuun lopusta 2011 kun olin tehny päätöksen että miä lähen menee ja oli 5 kuukautta aikaa laittaa elämä Mordorissa nippuun. Silloin, oi armaat rutkuduunarit, minä asetin lähtemisen tärkeysjärjestyksessä ykköseks. Ja täällä olen yhä.Niinikään nimimerkki Anonyymi tiedustelee semisniiduilubudjettia johonkin.

Voisit jonku tollat semisniiduilu budjetin heittää millä siellä saarella pärjäis kuukauden tai pari noin et mordoeista pääsis käymään jossainjos ei nyt sit kumminkaan vuosiksi mutta noin kuukausi tai pari ja joku semmonen budjettiarvio et ehkä kalja tai pari saattaa mennä ja sit asumus jostaan pikkasen parempi ku minimi tai sit se minimi noin et sellasen et missä rahoissa liikutaan. Et yleensä noissa kaikissa budjeteissa aina et mennään joko hitosti overiksi tai sit nuudelipussilla viikko..Pärjääkös 35 -50 euroo päivä..Noh tervetuloa takaisin Suomeen ja pallo jalkaa jo Hki-Vantaalla..heh

Päde vastaa: Okei. Hintatietoja siis, katotaa ihan peruseläminen. Majoitus löytynee noin 100 000 rupiasta alkaen, ja vain taivas rajana hinnoille kun luksusta löytyy. Siis hinta per yö per huone. Halvin on tietty aika karu. Sanotaan että 200 000 rupialla saa ihan okein huoneen. Oman talon saa noin 3-5 miljoonalla, sijannista ja varustelutasosta riippuen. Kuukausihinnalla majataloista saa huoneita ehkä 2-2,5 miljoonalla. Iso pullo bintangia baarissa 40 000 rupiaa. Aski röökiä 20 000 rupiaa. Ruoka ravintolassa 25 000 rupiasta ylöspäin, vain taivas rajana tässäki. Paikallismättö paikalliswarungista 10-15 000 rupiaa. Pussinuudeli kaupasta 2 000 rupiaa. 19 litran juomavesipänikkä 25 000 rupiaa, riittää ehkä 10 päivää.

Lasketaa siis vaikka et siulla on 5 miljoonan talo (kuten miulla on ja se on sitte jo aika länsimaista mukavuustasoa oleva kahen makuuhuoneen palatsi), juot kuukaudessa 30 pulloa kaljaa 1,2 miljoonaa, poltat 30 askia röökiä 600 000 rupiaa, ruuat per päivä 50 000 rupiaa (sniiduilua, ei sisällä pitsalla käymisiä) tekee kuukaudessa 1,5 miljoonaa, juomavedet 75 000 rupiaa. Tekee noin 8 ja puali miljoonaa rupiaa kuussa mikä tekee euroissa tän hetkisellä kurssilla noin 550 egee.

Siis peruselämiseen. Lisäks sitte luksustelua, esmes vessapaperia ja pitsaa sillon tällön ja hyttysmyrkkyjä ja muuta yleissälää, ja jos harrastelee jotain, vaikka sukellusta ja muutenki haluaa tehä jotaa muutakii ku nyhjää himassa tai löhötä rannalla ni ilmastahan ei ole mikään. Ja toki on sitte esim. viisumikustannuksia ja pyykinpesetystä ja semmosia aina välillä. Mutta siis jos ei elä peruselämäänsä hirviästi porsastellen ja tyytyy vähään ni halvalla pärjää.

Kokemuksen tuoma näppituntuma miulla on että täällä pärjää hyvinkin noin 700 eurolla kuukausi, ja se sisältää jo pientä luksustakin, esmes sitä vessapaperia, ja sillä summalla ei tarvitte ihan hirveesti miettiä miten elelee. Kyllä miulla on aika ittestään selvästi jääny kokonaan pois esim ulkona syöminen. Jos miä kotona veän vaikka 3 pakettia nuudelia päivässä ni se maksaa miulle noin 40 senttiä, ni ei miuta kauheesti houkuttele käyä ravintelissä mättämässä pitsaa joka saattaa maksaa jopa 6 euroa. Jos käyn ulkona syämässä nykysin, se tarkottaa että haen paikalliswarungista nasi campuria 12 000 rupiaa tai sitte jos oikein porsastelen ni Kakkosen Koralpiitsillä vetämässä tofu curryn 25 000 rupiaa.

Miusta aika kohtuullinen kuukausikulu tuo 700 egee kuussa. Sponsorit ottakaa yhteyttä! Se on pieni raha länsimaiselle rutkuduunarille, mutta persaukiselle kissoja pelastavalle ilmastoppakolaiselle kuukauden elinkustannukset!

Kiitos. Dear Eki -palsta oli tällä erää tässä, mutta palaa tarvittaessa tapetille! Loppukevennys lopuks ja sit moi!

Tarvin poikaystävän. Tommosen hnyödyllisen, kiitos.2 kommenttia:

Marii kirjoitti...

Summat on sellaisia että jokainen Suomessa asuva "köyhä" voi itsensä muutamaksi kuukaudeksi etelän lämpöön kustantaa. Ei joka vuosi mutta kerran elämässään ainakin. Jotenkin tympii meillä valitus, että voi kamala, kun ei köyhä voi ostaa kivitaloa Eirasta, ei lomailla ulkomailla eikä edes syödä terveellisesti yhden uutisen mukaan. Eihän meillä edes ole oikeasti kukaan köyhä.

Meillä jokainen terve aikuinen voi tehdä vaikka kahta paskaduunia, säästää ja toteuttaa unelmiaan. Ei sitä kivitaloa Eirasta siivoamalla saa mutta etelän lämpöön kyllä pääsee. Tein muistaakseni itse nuorena huimana kolmea työtä yhtä aikaa, jotta reissuun pääsin. Se on just kuten Pätzy sanoo, pitää lopettaa valitus ja asettaa tavoitteet.

Anonyymi kirjoitti...

Teen ite töitä max.4-5kk vuodessa,ja teen min. 1kk reissun aasiaan joka talvi. Kamut jokkavakiduuneissa kunnon liksoilla valittaa kun heillä ei ole varaa... Lainaa toisen perään vaan,niin olet varmasti "omaisuutesi vanki",eli kaikkee ei woi saada.

Tsekkaa myös nämä