sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Tämän tavarataivaan alla tuuli puhaltaa

Potilas Tauskin kanssa piellään hellettä murjussa. Potilasta on koko yä ruiskulla juatettu, maitoa ja vettä. Hänen kiälenpää on punain ja turvonnu, ja siks vissiin ei oikein itte halua juua, jos kiälen pää ei tajua makujen päälle mittää ja on kipiä. Mutta ku ruuttaa ruiskulla suuaukon perukoille nin maistuu kaikki. Ruokaakin on väkisin kitusiin tunkemalla laitettu mutta se solahtaa alas vähän vaikeemmin. Mutta hän käyttäytyy kissamaisesti ja nukkuu paljon ja pissaa ja ihan jopa on kakankii hiekkalaatikkoon pykertäny! Muutaman tunnin välein pitkin yötä mylvähteli miut hereille ja pojotti useimmiten odottavaisna vesikupin äärellä et tuus antaa huikka, ja ku sitte hänelle juomaa suuhun hoitelin ni sit nukuttiin taas pari tuntia. Hän on myös äärimmäisen seurankipeä, tuli mukaan jopa suihkuun eilen, piti oikeen tuuppia kauemmas et älä ny pöljä tänne veen alle tuu. Ja muutenki heti jos liikahan ni Tauski tulee perässä. Olen toipumisen suhteen varovaisen toiveikas.

Miulla siis ajantappohommia murjussa, ku en tohdi tuota potilasta yksikseen jättää ku ihan hetkittäin. Kirjottelen siis, ny ku ens aamupäivän tässä surffailin ja lueskelin kaikkia paskalehtiä (missä on Matti Nykänen?????) ja uutisia ja sit selasin jotai kivoi plokeja ja sillai.

Mainioista mainioin Zepa oli käyny kattomassa Tavarataivas-dokkarin. Oon siitä lukenuki, olikohan joku aika sit Hesarin sivuilla juttu tuosta ja joku oli siitä miulle tänne plokiinki kommenttia laittanu et tsek it out. Tavarataivastyyppi siis vie KAIKEN (vai veikö? Siis rahat ja pankkikortit ja kaikki vai?) varastoon ja saa hakea sieltä yhen tavaran päivässä. Siis oikeasti, varastoon menee aivan kaikki, ja rojekti alkaa siitä, että heppu on kikkelisillään tyhjässä asunnossa. Ni että tällä tavoin sitä katotaan, mitä ihminen oikeesti tarvii. Helvetin mielenkiintonen kokeilu, miuta kiinnostaa mitä ne oli sit ne 365 tavaraa jota sillä oli varastosta noukittuna kun vuosi totta kokeilua ja dokumentin vääntöö tuli täyteen.

Hatunnoston paikka kyllä. Miusta ei moiseen meininkiin olis, niiku Zepaki kirjotti ni hänest ei ois juoksemaan joulukuun yönä munasillaan varastolle hakemaan sitä ekaa tavaraa (joka oli takki, btw). Työssä kodin ulkopuolella käyvälle semmonen ois ihan sula mahottomuus noin ihan yleisön suojelun kannaltaki. Siinä vois tyäkavereilla naama venähtää kun painelis töihin pillusillaan, ja olis että ni josko se meiän maanantaipaltsu sitte, mites hommat sujuu hei.

Mutta oli keino mikä hyvänsä, ni sitä miältä olen, että materian vähentäminen ympäriltä helpottaa kummasti. Itte koin hilpeetä vapautumisen tunnetta kun tyhjentelin Mordorin murjuuni ennen tänne reissuun lähtöä ja hankkiudun eroon kaikesta turhasta paskasta jota kaappeihin ja vinttikomeroon olin hamsteroinu. Ihminen ei tarvi 168 mustaa t-paitaa jossa on pääkallon kuva tai joku bändilogo. Eikä se tarvitte 67 paria kenkiä kun jalkoja ei kuiteskaa oo ku kaks. Kuuen hengen astiasto yksin asuvalla erakolla, joka ei mitään dinnerpartyja järjestele, on ihan silkkaa kaappitilan tuhlausta.

Aihetta tavallaan sivuaa myäs Timothy Ferrisin 4 Hour Work Week -kirjassa miulle ekan kerran tutuks tullu Pareto-periaate. Lukekaa wikipeediast lisää jos kiinnostaa, mut se on sellain 80-20-periaate. Simppelisti niin et siul on 10 farkut, mutta 80% ajasta siä käytät niistä vaan kahta paria. Ni paskaaks niitä 8 muuta farkkua siä kaapissa pitää vanhenemas, hus pois semmoset. (Olipa muuten jännä kaivaa tuo em. kirjan arvio miun kirjaplokista esiin, näemmä se potkas perseelle aika lujasti, koska se oli pari viikkoa tuon kirjan lukemisen jälkeen kun ostin menolipun tälle reissulle...no, se ei ollu yksin tuon kirjan ansiota, siinä oli paljon muutakin, ja pääasia on että päätin ja lähin!)

Koska Zepa oli listannu minimivarustuksensa plokipostauksensa perään kommenttina, et mitä hänel pitäs vähintää olla ns. alotuspakkaukseks, ni miä innostuin pykää omaa listaa näin tropiikissa pitkään matkailleen näkökulmasta. Tätä voi sitte verrata miun mukaan lähteneeseen rojuarsenaaliin, jos jaksaa.

Ni et lets gou, katotaas mitä ilman miä en yhäkään pärjäis, vaikka yli vuos on jo pahrustettu tavaramäärän kans, jonka jaksaa itte kantaa (vaikka yhä isompi rojumäärä miul joka kerta jää tänne Hiekkakikkareelle jemmaan ku lähen jossain käymää, mut se on toinen juttu se).


Pacsafen travelsafe-pusi
Tässä siis nyt reissun aikana jalostunu sellanen nämä-aina-messisä-lista:

 • Asshole eli rinkka (rinkka on ihan toimiva vekotin juu mutta oon ruvennu haikailemaan jonkin muun mallin kantovälineen perään, sais olla vesitiivis, noin 60-70 litranen nyssäkkä, jonka saa myös selkään, mutta jota on helppo liikutella myös muulla tavalla)
 • Käsväsky (mitä lajia vaan, mutta miulla on hankintalistalla aika korkeella vesitiivis käsväsky nyt, sellanen mihi mahtuu läppäri ja muut ns. käsimatkatavarat. Nyt miulla on reppu, joka on yhtä vitun saatanaa sillon kun on Assholeki viä pykälässä)
 • Oceanbag, tuo kosteiden olosuhteiden ykköskassi
 • Passi ja luottokortit ja pankkitunnarit
 • Puhelin, kamera, tietokone + säkillinen johtoja heihin + muistitikkuja backuppeja varten  + vesitiivis pussukka tietsikalle
 • Pacsafen ns. travelsafe eli turvapussukka, josa voi säilöö tärkeet pikkuasiat ja jonka saa lukittua mihin vaan kiinteeseen asiaan kiinni, ja tää on käytössä koko ajan. Harvemmin miun hintatason majapaikois on tallelokeroita, joten mielenrauhan vuoks tää pusi on best.
 • Vähintää kahet pikinit
 • Varvastossut
 • Muutamat kalsarit ja rintsikat
 • Ohut huppari
 • Yhet mukavat löysät trikoopöxyt matkustamista varten
 • Jotkut lököt muutenvaan-housut
 • Hihattomia toppeja vähintään kolme
 • Sortsit
 • Minihamoinen
 • Saronki
 • Aurinkorasva, suojakerroin 50
 • Bepantenia
 • Hammasharja + tahna
 •  Kristallidödö (PARAS ostos evaaah! Ostin omani syyskuussa Kuala Lumpurista, käytän joka päivä, se on kulunu ehkä jonku millin miljardisosan, eli kestää ikuisesti. Ja toimii! Suosittelen!)
 • Samppoo ja hoitoaine
 • Desinfiointiainetta (käsidesikin käy, mut kirveltää haavoissa, suosin minipienii puteleita Betadinee, ei kirvellä, kovin paljoo)
 • Palasaippua (jonka kuljettamiseen jostain pongasin mainion vinkin: saippuakotelon pohjalle leikkaa paksusta tiskirätistä tms sopivan kokosen palan, ja kas: kosteus imeytyy siihen eikä saippuakotelo vuoda visvaa pitkin kamoja sillon kun matkustetaan. On testattu ja toimii. Plus se tiskirätin pala kuivuu sikanoppaa ku laittaa hetkeks ulos aurinkoon, plus sil voi vähä siivota lavuaarin reunoja tai kuurata vaikka itteään)
 • Pinsetit, sakset, kynsleikkuri, kampa, joku renksu jolla saa tukan kii
 • Kuukuppi
 • Aurinkolasit ja silmälasit
 • Parasetamoolia, matolääkettä (nevah forget!), antihistamiinia, ripulilääkettä
 • Hyttysmyrkkyä
 • Sukelluskamat: märkäpuku, maski, töppöset, hanskat, surffialuspaita, tietsikka, lokikirja (nää on täl hetkel, koht on varmaan räpylätkii...)
 • Taskulamppu
SMELLY NO MORE! Ristallidödö, blingbling!

Tommosella minimivarustuksella miä voisin mainiosti pärjätä. Kaiken muun saa reissusta hankittua aina sit ku tarvis tulee. Antibioottikuurit ja lukemista ja mitä vaan voi ostaa paikan päältä, mut nuo yllä mainitut asiat on aina kiva jos on valmiina ku uutee mestaa hönkäsee. Ni ei tarvitte heti lähtee hakee jotaa saippuaa.

Tota ny jos vertaa miun pakkauslistaan ennen reissuun lähtöö ni hiukan lyhkäsempi lista on. Mukana on kulkenu ihan täysin turhaakin tavaraa. Ja yllä olevan listan lisäks messisä kulkee paljo sellasta et "kivaa ku on tää", pientä luksusta siis. Esmes termari mikä pitää juamaveen kylmänä. Pikineit miun taitaa olla kuuet ja vaatetta muutenkii ihan vitusti, mutta niist suurin osa pysyy säilössä tääl Hiekkakikkareel, reissuilla mukana kulkee minimivaatetusvarustus ja silti joka kerta huomaan et on ollu messisä loimia mitä en kertaakaan oo päälle kiskassu.

Moskiittoverkkoa en oo käyttäny kertaakaan. Bedbug-lakanaa pari kertaa, mutta tuskin siitä mitään hyötyy oli, luteet hyökkäs sillon kun sitä vähiten osas aavistaa. Rinkan suojaksi olevaa lukittavaa turvaverkkoa oon käyttäny kerran. Lonely Planetin Southeast Asia On A Shoestring on vanhentunu ja ihan paska kirja muutenkin, ja kun on nettiyhteydet niin wikitravel on yleensä paljon hyödyllisempi tietolähde. Indonesian kielikurssikirjoihin en oo koskenu ku pari kertaa. Riippumaton heivasin helvettiin jo ajat sitte, kun aika monessa mestassa se matto killuu valmiina jos on sellanen tönö mihin sen saa ripustettua.

Näit materialistisii asioit on hyvä pohdiskella välillä. Mitä oikeasti TARVII ja mitä vaan HALUAA? Miulle oli aika valasevaa aikaa se, kun tyhjentelin kämppää ennen tänne matkalle lähtöö ja luovuin muutenkii kaikesta mikä ei oo välttämätöntä. Peruuttelin kaikenmaaliman lehtitilaukset ja maksulliset tv-kanavat ja muut hömpötykset, ja huomasin et ei täs ny mitenkää tuu olo et onpa nyt elämäni laatu sujahtanu alamäkeen ku miul ei näykkää enää 170 telkkarikanavaa (joista yleensä kattoin ehkä kolmee).

Yhenlainen rojekti tulee sitte siitä, kun Mordoriin paluu on ajankohtanen ja rupeen aika tyhjästä pykään asunnosta kotia. On miul varastois/kavereil säilös/jossain joku 10 pahvilaatikollista aarteita, jotain huonekaluja ja 2 matkalaukullista vaatteita, mutta ei muuta. Miä yritän saaha kodin aikaseks erittäin edullisesti ja kaikenlaista kierrätystä/dyykkausta/kirppariahommaa/kerjuuta hyödyntämällä.

Semminkin kun on tunne, että suottaapi Mordorista vielä lähtö tulla, ni on parempi ettei  hamsteroi ympärilleen mitää tavarataivasta. Pitää simppelin minimivarustuksen holleilla, niin että mahtuu virkistävä tuulenvire puhaltamaan kun ikkunan aukasee. Ja voi tarpeen tullen liikahtaa nopiallakin aikatululla viimeiselle matkalle (kohti lentokenttää, siis).

2 kommenttia:

anna arsniva kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ana kirjoitti...

(persie ku lähti väärältä tililtä)


Moi
kiva kun viihdyt asian parissa! Oli ihana lukee tää. Niistä 365 tavarasta, no muistaakseni se poitsu sanoi paikanpäällä haastattelussa (vai elokuvassa?), että ekat sata tavaraa oli semmosia joita oikeasti tarvitsi, ja tokat sata oli sellaisia jotka lisäsi elämään mukavuutta ja viihtymistä. Ehkä ne loput 165 oli sit jo turhia :-)

Tää tyyppi oli projektin alkaessa joululomalla töistä, niin että kun palas töihin, sitten olikin jo paita, housut kengät ja takki. Silleen ihan nappisuoritus :-D

Tauskille tosi paljon terveisii ja jaksamista teille kummallekin. Kyllä se elo siitä taas aukee kun katti voimistuu vielä jokusen päivän.

Tsekkaa myös nämä